Най-малко седем души са загинали, след като едни от най-силните дъждове от години насам удариха Централна и Източна Европа, причинявайки наводнения и широкообхватни проблеми.

Бурята „Борис“ изсипа месечното количество валежи само в рамките на ден върху няколко от историческите столици на Европа, включително Виена, Братислава и Прага. Те продължиха и в неделя.

В окръг Клодзко, Югозападна Полша, един човек е загинал от удавяне, а в Австрия пожарникар е загубил живота си по време на спасителна акция, съобщи CNN.

В Румъния също има няколко жертви на бурята. Спасителите работят усилено, за да спасят стотици хора, останали блокирани от проливните дъждове там.

„Последиците са най-критични в седем населени места“, коментира министърът на вътрешните работи на Румъния Кателин Предойу пред Antena 3.

Екипите са успели да спасят 95 души, попаднали в капан в домовете си. Около 5 400 къщи са повредени в югоизточния регион Галац, който е най-силно засегнат от наводненията. През последните 24 часа в Румъния са регистрирани най-силните валежи от 100 години насам.

В същото време в Полша и Чешката република много реки са излезли от коритата си. В Югозападна Полша 1 600 души са били евакуирани в окръг Клодзко, след като местните реки достигнаха рекордно високи нива на водата. Клодзко, град с 25 000 жители, остана частично потопен във вода в неделя.

„Имаме първия потвърден смъртен случай от удавяне тук, в окръг Клодзко“, съобщи министър-председателят на страната Доналд Туск пред репортери в неделя. „Ситуацията все още е много драматична. За съжаление, тези ситуации се повтарят на много места, а някои жители понякога подценяват нивото на заплаха и отказват да се евакуират.“

Очаква се значителните наводнения да продължат и в Чешката република, където властите са разпоредили задължителна евакуация за някои райони. Кадри, публикувани от Пожарната и спасителната служба на Чешката република, показват наводнени улици в южната община Бенешов над Черноу, където две жени, които не са спазили заповедта за евакуация, е трябвало да бъдат спасявани с лодка.

В Германия, особено в южните и източните провинции, се подготвят за наводнения. Предупреждения са издадени за реките в провинция Саксония.

В съседна Австрия проливните дъждове са довели до повишаване на нивото на водата в няколко реки и в някои части на страната са извикани спасителни служби. Много общини в Долна Австрия обявиха извънредно положение, тъй като проливните дъждове продължиха и в неделя.

Червени сигнали, най-високото ниво на предупреждение, са издадени за части от Полша, Германия, Чешката република, Австрия и Словакия. Това ниво на предупреждение е свързано с „интензивни метеорологични явления“ и „има вероятност от големи щети“, според Meteoalarm.