Ако четете това, много вероятно е да го правите през Wi-Fi. На 15 септември се навършиха 25 години от създаването на тази трансформираща технология - крайъгълен камък, който ни напомня колко неразделна част от ежедневието ни е станала безжичната мрежа.

За Поколението Z идеята за свят без Wi-Fi е почти немислима. Дори милениалите се затрудняват да си спомнят времето, когато кабелната връзка беше задължително условие за влизане в интернет. Днес Wi-Fi е най-популярният начин за достъп до глобалната мрежа в света и стандартен елемент на компютри, телефони, телевизори, смарт часовници и безброй други устройства, а обхватът ѝ продължава да расте.

Но, за разлика от други иновативни технологии с добре документиран произход, началото на Wi-Fi е забулено в митове и дезинформация. Потърсете в интернет или попитайте ChatGPT за изобретателите на Wi-Fi и вероятно ще прочетете за екип от австралийски учени от CSIRO. Въпреки че мнозина могат да твърдят, че са допринесли за създаването на първоначалния Wi-Fi стандарт обаче, този екип не е в списъка, акцентират от Fast Company и разказват историята на технологичната концепция, променила света на интернет.

Началото

Официалният старт на Wi-Fi е даден на 15 септември 1999 г., когато коалиция от представители на технологичната индустрия се ангажира да гарантира, че безжичната връзка ще работи безпроблемно между устройства от различни производители. Името „Wi-Fi“ може да е изглеждало странно в началото, но със сигурност е било по-продаваемо от „IEEE 802.11b“ - техническия стандарт, който е в основата на технологията.

Въпреки че е изкушаващо да се мисли, че Wi-Fi се е родил в резултат на момент на просветление на един гений, истината е много по-интересна.

Институтът на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) - най-голямата техническа професионална организация в света с повече от 325 000 членове - започва дългогодишен процес за разработване на стандарт за безжични мрежи. Вик Хейс, често наричан „бащата на Wi-Fi“, оглавява международен комитет, който включва стотици инженери от повече от 100 конкуриращи се компании. За създаването на стандарта е необходимо почти десетилетие и много работа.

Но стандартът на IEEE не е достатъчен за създаването на Wi-Fi. Спазването му не гарантира, че устройствата ще комуникират безупречно. Напротив, често това не се случва към онзи момент. Ето защо се появява група, представляваща шест компании, която в крайна сметка се кръщава Wi-Fi Alliance. Тяхната мисия е да гарантират, че безжичните устройства могат да се свързват надеждно и че тази съвместимост ще се запази с развитието на технологията. Тези пионери популяризират своята визия на събитие за пресата в деня на стартирането на Wi-Fi, на което присъстват малко хора.

Но историята е още по-дълбока, тъй като пътят към първоначалния стандарт има неочаквани спирки в Холивуд, Хаваите и Нидерландия. По време на Втората световна война актрисата Хеди Ламар и композиторът Джордж Антейл стават пионери в областта на радиото с разпръснат спектър, което по-късно се превръща в основен стълб на Wi-Fi. През 1971 г. професор Норм Абрамсън застава начело на ALOHAnet - безжична мрежа, която свързва Хавайските острови. По-късно квалифициран нидерландски екип от National Cash Register интегрира тези технологии и се застъпва за създаването на стандарт за безжични мрежи от IEEE.

И така, кой е изобретил Wi-Fi? Отговорът не е „той“ или „тя”, а „те“ - дълъг списък от сътрудници, включително много такива, за които не се говори много.

Невероятният успех на Wi-Fi като глобален стандарт се дължи на непрекъснатите иновации. През последните 25 години нови технологии се наслагват върху оригиналния стандарт, като винаги се поддържа обратна съвместимост. Ето защо съвременният ви лаптоп все още може да се свързва с рутер отпреди десетилетия.

IEEE е публикувала над 30 изменения на спецификацията, а Wi-Fi Alliance - сега с над 900 членуващи компании - е осигурила не само оперативна съвместимост, но и е била начело на глобални инициативи за поддържане на безпроблемна свързаност между различните поколения на безжичната мрежа. Тези подобрения, често прикрити в сложни съкращения, са подобрили производителността на Wi-Fi повече от 4000 пъти от създаването му до днешна дата.

Какво да кажем за австралийската правителствена агенция Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO)?

Ръководен от Джон О'Съливан, екипът изследва безжичните мрежи през 90-те години, но не участва в създаването на стандарта на IEEE. CSIRO става известна със съдебната битка, започнала през 2005 г., в която печели плащания в размер на 400 млн. долара от доставчиците на Wi-Fi за патент, свързан с конкретна технология с акроним OFDM. Но тя е включен в Wi-Fi едва във втората му версия през 2003 г. - което означава, че екипът няма пръст в първоначалната версия от 1999 г.

Галактическите възможности на Wi-Fi

По време на неотдавнашното честване на сребърната годишнина на Wi-Fi Alliance изобретатели, настоящи внедрители и визионери подчертават трансформиращото въздействие на Wi-Fi върху почти всеки аспект на съвременния живот. Невидимите вълни на Wi-Fi вече могат да откриват присъствието на хора в стаята, а плановете за Wi-Fi горещи точки на Луната са в ход. Така че, технологията вече е не само световно богатство, но и галактическа възможност.

Размишлявайки върху пътя на Wi-Fi, изобретателите се възхищават от нейното огромно обществено въздействие, което далеч надхвърля и най-смелите им очаквания. От свързването на хората в нововъзникващите пазари до осигуряването на възможност за дистанционна работа по време на глобалната пандемия - Wi-Fi промени света по начин, който те не са си представяли.

Никой не знае как точно безжичната мрежа ще продължи да променя живота ни през следващия четвърт век, но е важно да знаем как е започнало всичко, когато става въпрос за толкова важна за ежедневието ни технология.