Биткойнът се понижи преди широко очакваното намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ - предстояща промяна в политиката, която трябва да бъде направена по-късно тази седмица и ара световните пазари да се притесняват.

Водещият дигитален актив се понижи с 2,9% в понеделник, търгувайки се за около $58 379 по време на публикуване на статията. Токените, сред които вторият по ранг Ether и любимият мемекойн на трейдърите Dogecoin, също претърпяха загуби.

Първото намаление на лихвените проценти в САЩ от повече от четири години насам предвещава по-свободни финансови условия, което обикновено е положителен фон за рисковите активи като криптовалутите. Но инвеститорите не са сигурни за мащаба на движението, предвидено за сряда, както и за това как пазарите ще реагират на актуализираните прогнози на Фед - т.нар. dot plot - и на брифинга на председателя Джером Пауъл.

„Намалението е по-малко важно от сигналите по време на пресконференцията и публикуването на актуализирания dot plot“, казва пред Bloomberg Шон МакНълти, директор по търговията в Arbelos Markets.

„Ако насоките и пресконференцията са значително миролюбиви, бихме очаквали Биткойн да тръгне нагоре.“

Последният спад на Биткойн следва скок от 10% през седемте дни до неделя, което е най-голямото седмично рали от юли насам. Този тласък нагоре отразяваше залозите за намаляване на лихвения процент с 50 базисни пункта. Към този момент прогнозите са, че на предстоящата среща банкерите ще намалят разходите по заемите с поне 25 базисни пункта.

Перспективите за паричната политика вероятно се превърнаха в доминиращия краткосрочен двигател на криптовалутата, като засенчиха - поне засега - обратите около президентската надпревара в САЩ.

В последната предизборна драма бившият президент Доналд Тръмп остана невредим след поредния опит за покушение. В неделя на голф игрището му в Уест Палм Бийч, Флорида, служителите на тайните служби на републиканския кандидат откриха огън по мъж, който е обикалял с автомат.

Тръмп прегърна цифровите активи в търсене на дарения и гласове в напрегнатата надпревара с избора демократите Камала Харис. Неговият предизвикателен отговор на опита за покушение през юли предизвика подем на биткойна по това време, поради спекулациите, че шансовете му да спечели преизбиране са се подобрили.

През март биткойнът достигна рекордната стойност от 73 798 щатски долара, стимулиран от търсенето на специализирани американски борсово търгувани фондове. Оттогава притокът на средства към тези продукти е умерен.