Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп полага все по-големи усилия да привлече парите и гласовете на криптоиндустрията. Последният му опит - проект за цифрова валута, наречен World Liberty Financial.

Макар че подробностите са оскъдни, екипът, който стои зад него, заяви тази седмица, че ще се съсредоточи върху „разпространението на стейбълкойни, обвързани със САЩ, по целия свят и осигуряването на господстващо положение на щатския долар.”

Стейбълкойните са вид криптовалута, която има за цел да поддържа обменно съотношение 1:1 с емитираните от правителството валути, като например щатския долар. Най-популярният сред тях е Tether, който трейдърите често използват, за да крият парите си, да инвестират в други токени и да разменят за традиционни валути.

Потенциалното участие на Тръмп и децата му в цифрова валута би създало нова вълна конфликти на интереси за бившия президент, ако той бъде преизбран през ноември. Управлението на цифрова валута, обвързана с долара, би създало още по-заплетени проблеми. Макар че президентът не контролира стойността на щатската валута, действия като поддържане на бюджетни дефицити биха могли да повлияят на стойността ѝ.

По време на първото президентство на Тръмп неговите бизнес интереси многократно предизвикваха безпокойство сред експертите по правителствена етика. Чуждестранни високопоставени лица, лобисти и политически групи, които имат интереси във Вашингтон, предпочитаха да отсядат в хотелите на Тръмп или по друг начин да харчат пари в предприятията му. Това създаваше вероятност те да се опитват да си купят влияние върху президента, пише The Wall Street Journal.

Президентите са изключени от федералните правила за конфликт на интереси и критиците по време на първото президентство на Тръмп намериха малко възможности за обжалване, когато ставаше въпрос за милионите долари, похарчени в хотелите на Тръмп по това време.

Това не е първият случай, в който бившият президент рекламира продукти по време на предизборната кампания: Тръмп също така е продавал златни маратонки за 399 долара и библии за 59,99 долара по време на президентската си кампания през 2024 г. Републиканецът пусна на пазара и NFT с различни концепции, изобразяващи го като супергерой.

От седмици Тръмп и двамата му по-големи синове намекват за т.нар. проект DeFi в социалните мрежи. DeFi е съкращение от децентрализирани финанси - събирателен термин, който се отнася и до финансови услуги като отпускане на кредити и търговия, автоматизирани от софтуер и без човешки посредник.

Потребителите на DeFi заемат и отпускат заеми един на друг без участието на институции като банки, като условията са записани директно в софтуерния код. Крипто ентусиастите отдавна го изтъкват като начин за подобряване и демократизиране на финансите.

„Твърде дълго време средният американец беше притискан от големите банки и финансовите елити. Време е да заемем позиция - заедно“, пише Тръмп в публикация в своята социална мрежа Truth Social. Постът включва връзка към канала на проекта в Telegram.

Секторът на криптовалутите се надява да постигне напредък във Вашингтон, ако Тръмп бъде преизбран. Интересите в областта са наляли близо 170 млн. долара в PACs (предизборни комитети), които щедро даряват на прокрипто кандидати, превръщайки криптовалутата в един от най-големите сектори, харчещи за изборния цикъл през 2024 г.

Това привлече измамници, които се опитаха да измамят последователите на Тръмп, създавайки фалшиви реклами, които предлагат токени. Миналата седмица хакери се насочиха към X акаунтите на дъщерята и снахата на Тръмп, за да популяризират фалшив токен, който твърди, че е свързан с официалния проект за стейбълкойн. Публикациите бяха изтрити скоро след това, посочва WSJ.

Навлизането на семейство Тръмп в DeFi се прибавя към програмата за крипто, която той изложи на годишната конференция за биткойн през юли. Бившият президент даде редица обещания на криптоиндустрията, включително създаването на „стратегически национален запас от биткойни“ и президентски консултативен съвет по криптовалути. В речта си в четвъртък в Икономическия клуб на Ню Йорк Тръмп потвърди желанието си да превърне Америка в „световна столица на крипто и биткойн“.