В продължение на месеци огромна част от богатството на бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се намира в социалната му мрежа, което не може да докосне.

Периодът на блокиране, който забранява на Тръмп да продава или дори да взема заеми срещу своя дял от 2,3 млрд. долара в Trump Media & Technology Group (DJT), ще изтече на 25 септември, според документи, цитирани от CNN.

Теоретично това ще даде на Тръмп достъп до пари, които той би могъл да използва за плащане на неимоверно високите съдебни такси или дори за финансиране на президентската си кампания. В действителност Тръмп е изправен пред огромни пречки, които биха направили продажбата на голяма част от Trump Media много трудна - освен ако той няма нищо против да срине акциите.

„За Тръмп би било почти невъзможно да ликвидира целия си дял или дори една трета от него, без да срине напълно цената на акциите“, казва пред CNN Майкъл Олрог, доцент по право в Юридическия факултет на Нюйоркския университет, който е специализирал в областта на корпоративното управление и финансовото регулиране.

А цената на акциите така или иначе вече се понижава.

Trump Media поевтиня с още 4% в сряда, като по време на сесията се търгуваше под 20 долара за първи път след сливането, което създаде компанията тази пролет.

Предприятието е загубило 70% от стойността си от края на март насам - разпродажба, която се ускори, след като кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Камала Харис спечели в проучванията срещу Тръмп.

Бившият президент не може да се докосне до това състояние, защото, както е типично за подобни сделки, някои акционери са обект на блокиране, което не позволява на вътрешни лица да продават незабавно. Според подадените документи този период за Тръмп е планиран да изтече на 25 септември, но това може да стане и по-рано.

Запорът ще бъде отменен, ако цената на акциите на Trump Media е равна или надвишава $12 за 20 търговски дни в рамките на 30-дневен период, започващ на 22 август. Стига дяловете да не продължат да се сриват, това би означавало, че ограниченията ще отпаднат още на 20 септември.

Потенциално отстъпление

Основният проблем, с който Тръмп ще се сблъска при продажбата на по-голямата част от дела си в Trump Media, е, че той е доминиращата фигура в тази компания.

Републиканецът не само притежава по-голямата част от акциите, но е и най-популярният потребител на централния продукт на компанията - Truth Social. Фирменият символ на компанията дори е инициалите „DJT“. На този фон надпреварата за разпродаване може лесно да предизвика загуба на доверие в Trump Media.

„Рядко виждаме големи акционери като Тръмп да продават много акции, защото това сваля цената“, казва Чарлз Уайтхед, професор по бизнес право в Cornell Law School. „От гледна точка на пазара това може да изглежда като скачане на плъхове от потъващ кораб.“

По подобен начин инвеститорите биха се изплашили, ако Илон Мъск внезапно изхвърли по-голямата част от акциите си в Tesla или Марк Зъкърбърг продаде огромно количество от Meta.

Капитанът напуска последен

Някои вътрешни лица на Тръмп вече продават, което може би допринася за последната разпродажба на акциите.

Например Филип Джухан, главен финансов директор и ковчежник на Trump Media, наскоро разкри, че е продал акции на стойност 1,9 млн. долара. Главният юрисконсулт на компанията Скот Глаб, главният оперативен директор Андрю Нортуол и главният технологичен директор Владимир Новачки също извършиха продажби миналата седмица, предава CNN.

Дори Девин Нунес, бившият републикански конгресмен, който сега изпълнява функциите на главен изпълнителен директор и президент на Trump Media, е изхвърлил миналата седмица акции на стойност $632 000.

В случая с Тръмп обаче може да има и политически съображения.

„Ако Тръмп продаде голям брой акции и цената им спадне, до известна степен той ще изгори собствените си поддръжници, които са купили компанията“, казва Джей Ритър, професор по финанси в Warrington College of Business.

„От политическа гледна точка това може да не се окаже добре за него.“

Силно надценени

Друг проблем е, че според експертите цената на Trump Media противоречи на логиката.

Въпреки последния спад, Trump Media все още се оценява на близо 4 млрд. долара. И това е трудно да се съгласува с факта, че през последното тримесечие компанията е реализирала само $837 000 приходи.

„Тя е силно надценена“, казва Ритър. „Трудно е да се определи стойност на компанията, която да е много по-висока от паричните средства в баланса.“

Trump Media разполага с 344 млн. долара и еквиваленти - средства, които компанията заяви, че би могла да използва, за да развие стрийминг бизнеса си.

„Настоящата цена е много по-висока, отколкото може да бъде оправдана въз основа на фундаменталните фактори“, посочва Олрог.

Макар че на този етап Тръмп може да не успее да продаде много акции, има друг начин, по който може да се възползва от социалното си богатство. След като изтече периодът на блокиране, на републиканеца вече няма да му бъде забранено да взема заеми срещу своя дял в Trump Media.

Това означава, че той би могъл да заложи някои или всички акции като обезпечение по заем. Разбира се, много банки не желаят да правят бизнес с Тръмп поради предишните си контакти с него.

Но дори ако те не искат да му отпускат заеми, богатите му поддръжници биха могли да го направят.

„Това може да е заможен човек, който или смята, че това е добър бизнес, или вижда възможност да застане на добрата страна на някой, който може да бъде следващият президент“, казва Олрог.

Експертите казват, че ако Тръмп наистина вземе заем срещу дяла си в Truth Social, може да не е длъжен да го оповести.