Във вторник Доналд Тръмп беше изправен пред ревизиран федерален обвинителен акт, в който е обвинен в незаконни опити да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Прокурорите са стеснили подхода си след решението на Върховния съд на САЩ, според което бившите президенти имат широк имунитет срещу наказателно преследване.

Екипът на специалния прокурор на САЩ Джак Смит е получил заместващия обвинителен акт по делото във Вашингтон, въпреки че беше много малко вероятно да се стигне до съдебен процес преди изборите на 5 ноември, когато републиканецът се изправя срещу вицепрезидента демократ Камала Харис.

Преработеният обвинителен акт излага същите четири обвинения, които прокурорите повдигнаха срещу бившия президент миналата година, но този път се фокусира върху ролята му като политически кандидат, който се стреми да бъде преизбран, а не като президент по това време.

На 1 юли Върховният съд постанови, че Тръмп поне по презумпция е защитен от наказателно преследване за действия, които са били в рамките на конституционните му правомощия като президент. Очакваше се през следващите седмици окръжният съдия на САЩ във Вашингтон Таня Чуткан да реши кои аспекти от делото трябва да бъдат отхвърлени въз основа на решението на Върховния съд за имунитета.

В изявление в платформата си за социални медии Truth републиканецът коментира, че решението на Върховния съд за имунитета трябва да доведе до отхвърляне на цялото дело, като каза: „Смит пренаписа точно същото дело в опит да заобиколи решението на Върховния съд“.

Той не се призна за виновен по първоначалните обвинения, като осъди това дело и другите, които са му предявени, като политически мотивирани опити да му се попречи да се върне на власт.

Проучванията на общественото мнение показват, че Харис отваря малка преднина пред Тръмп в национален мащаб, след като президентът демократ Джо Байдън се отказа от кандидатурата си за преизбиране миналия месец.

Този обвинителен акт, както и първоначалният, обвинява Тръмп в многостранна конспирация с цел блокиране на удостоверяването на изборното му поражение от Байдън. Той запазва твърденията, че републиканецът е оказвал натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да използва ролята си на председател на конгреса за удостоверяване на изборите на 6 януари 2021 г., за да отхвърли електоралните гласове от спорните щати, които загуби.

„Обвиняемият не е имал официални отговорности, свързани с процедурата по сертифициране, но е имал личен интерес като кандидат да бъде обявен за победител в изборите“, се казва в преработения обвинителен акт - формулировка, която не фигурираше в първоначалния документ.

Делото касае случая след предишните избори, когато тълпа от поддръжници на Тръмп щурмува Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да спре процедурата по сертифициране на конгреса.

Фокус върху кампанията

Преработеният обвинителен акт вече не включва твърденията, че Тръмп се е опитал да окаже натиск върху Министерството на правосъдието на САЩ, за да отмени поражението си на изборите - очевидно усилие да се спазят указанията на Върховния съд, че той не може да бъде преследван за това поведение. От него е изключено споменаването на Джефри Кларк, високопоставен служител на Министерството на правосъдието в администрацията на републиканеца, за когото се твърди, че се е опитал да подпомогне опитите му да подкопае изборните резултати, като съучастник. Липсва и името на бившия главен прокурор на САЩ Бил Бар, за когото се твърди, че е казал на Тръмп, че твърденията му за широко разпространени изборни измами не са верни.

Брадли Мос, адвокат, който специализира в областта на националната сигурност, коментира пред Reuters, че преработеният обвинителен акт отразява „ясното усилие на Министерството на правосъдието да стесни обхвата на фактическата информация“, за да отговори на решението на Върховния съд относно имунитета.

Преработеният документ от 36 страници, който е с девет по-кратък от първоначалния, се основава на ключови показания и доказателства от свидетели, които до голяма степен са извън федералното правителство, като например бившия председател на Камарата на представителите в Аризона Ръсти Бауърс. Според обвинителния акт Тръмп и негов съучастник са оказали натиск върху него да свика специална сесия за провеждане на изслушване въз основа на фалшиви твърдения за изборни измами.

Делото, което е едно от четирите наказателни преследвания срещу Тръмп, беше отложено с месеци, докато той настояваше за имунитета си. Решението на Върховния съд, взето с 6-3 гласа, беше подкрепено от консервативно мнозинство, което включва трима съдии, номинирани от самия него.

През май Тръмп беше осъден от нюйоркско съдебно жури за фалшифициране на документи, за да прикрие плащане на пари за мълчание на порнозвезда. Присъдата трябва да бъде произнесена на 18 септември, въпреки че той е поискал от съдията да отложи произнасянето за след изборите на 5 ноември.