Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск вероятно не би могъл да бъде член в евентуален нов кабинет на Тръмп в Белия дом поради натоварения график на управление на различните му компании.

Това заяви кандидатът на републиканците за президент на САЩ, след като от няколко седмици упорито се обсъжда вероятността технологичният предприемач да влезе в Белия дом.

„Той иска да участва. Вижте, той управлява големи бизнеси и всичко останало, така че не може, наистина, не мисля, че би могъл да бъде в кабинета“, заяви Тръмп в интервю с Шон Райън.

„Бих го сложил в кабинета си, абсолютно, но не знам как би могъл да направи това с всички неща, които върши“.

Коментарът на Тръмп може да е потенциален трамплин за излизане от новосформирания му съдружие с Мъск срещу кандидата на демократите Камала Харис.

„Той обаче може, както се казва, да се консултира и да даде някои много добри идеи“, допълва в типичния си стил Тръмп и дава за пример като консултантска област изкуствения интелект, допълва CNBC.

Преди две години Тръмп и Мъск бяха в открита вражда, като си разменяха обиди в публични форуми, социалните медии и политически митинги.

Но за изборите през ноември те се превърнаха в съюзници, тъй като Мъск навлезе още повече в дясната политика. Той публично подкрепи Тръмп миналия месец, минути след опита за убийството му на митинг в Пенсилвания.

През май Мъск съдейства за създаванет на комитет за действие в подкрепа на Тръмп. Междувременно Тръмп възстанови присъствието си в платформата му X след дългогодишно прекъсване, през което публикуваше единствено в Truth Social, собственост на Trump Media.

И двамата милиардери коментираха идеята да управляват заедно, ако републиканецът спечели втори мандат.

„Мисля, че би било чудесно да има комисия за ефективност“, заяви Мъск по време на разговора си с Тръмп, предаван директно в X. „И аз с удоволствие бих помогнал в такава комисия.“

Коментарите на Тръмп в новото му интервю обаче предполагат, че между двамата все още има известна дистанция. „Илон и аз имаме чудесни отношения. Той е страхотен“, заяви Тръмп и допълни: „Той е необичаен характер, но е брилянтен човек“.