Изключително популярният и спорен британски телевизионен хит Baby Reindeer превзе наградите „Еми“, печелейки четири трофея на церемонията в Лос Анджелис.

Създателят и звезда на сериала, шотландският комик Ричард Гад, спечели три от тях - за участие, сценарист и изпълнителен продуцент.

Неговата колежка Джесика Гънинг, която изигра преследвачката Марта, бе обявена за най-добра поддържаща актриса в мини сериал.

Разказът на Гад за това, че е бил преследван от жена в продължение на няколко години и е бил сексуално малтретиран от важна фигура от телевизионната индустрия, е най-обсъжданото шоу на годината.

Твърдението му, че е „истинска история“ обаче предизвика противоречия, а жената от реалния живот, за която се твърди, че е вдъхновила героя на Гънинг, в момента съди Netflix за клевета, небрежност и нарушения на поверителността.

Приемайки наградата си за най-добър сценарий за мини поредица, Гад заяви:

„Преди десет години бях пропаднал. Никога не съм мислил, че ще оправя живота си. Никога не съм мислил, че ще мога да поправя това, което ми се случи и да се изправя отново на краката си.

И ето ме тук, малко повече от десетилетие по-късно, взимам една от най-големите награди за сценарий в телевизията.

Не искам да звуча арогантно. Казвам това, за да насърча всеки, който преминава през труден момент в момента, да устои.“

В комедийните категории The Bear спечели три награди за актьорско майсторство, включително най-добър комедиен актьор за Джеръми Алън Уайт.

Лиза Колон-Заяс и Ебън Мос-Бахрах взеха наградите за поддържаща роля.

Наградата за най-добър комедиен сериал отиде при Hacks, който проследява връзката между ветеран комик и нейния по-млад писател, а звездата от поредицата Джийн Смарт спечели наградата за най-добра комедийна актриса.

В категориите за драма, австралийката Елизабет Дебицки спечели първата си награда Еми в категорията за най-добра драматична актриса за ролята на принцеса Даяна във финалния сезон на The Crown на Netflix.

„Да изиграя тази роля, базирана на това несравнимо, невероятно човешко същество, беше голяма привилегия и подарък за мена“, каза тя.

Останалите драматични категории бяха доминирани от японския исторически епос „Шогун“.

Шоуто вече беше счупило рекорда за най-много победи на Еми за една година, след като взе 14 награди за креативни изкуства миналия уикенд, и добави още четири трофея на главното събитие, включително за най-добър драматичен сериал - първото неанглоезично шоу, което взема тази престижна награда.

Японските актьори Хироюки Санада (Йоши Торанага) и Анна Савай (Тода Марико) спечелиха награди за драматична актьорска игра.

Били Кръдъп спечели наградата за най-добър поддържащ драматичен актьор за The Morning Show, а Джоди Фостър - наградата за най-добра актриса в мини сериал за True Detective: Night Country.

Уил Смит спечели наградата за най-добър драматичен сценарий за Slow Horses.