По време на сезона на отчетите за второто тримесечие изкуственият интелект беше жив и здрав, като много ръководители все още намираха начини да вмъкнат темата в разговорите си с анализаторите на Уолстрийт.

Но след почти двегодишен пазарен натиск върху технологията, акциите на компаниите, които не са споменали AI в тези разговори за приходите, всъщност се представят малко по-добре през последните няколко седмици, посочва MarketWatch.

От средата на юни насам над 40% от компаниите от индекса S&P 500, са споменали „AI“ в разговорите си за приходите за второто тримесечие, според доклад на FactSet, публикуван в петък. Броят на компаниите, които са говорили за технологията е само с една по-малко от рекорда (209), който беше отбелязан по време на сезона на отчетите за първото тримесечие по-рано тази година.

През тази година цените на акциите на компаниите, които са говорили за изкуствен интелект, са се повишили средно с 12,2% през този период, според FactSet, но все пак са изпреварили с няколко процентни пункта тези, които не са.

Но това лято печалбите изглеждаха по-слаби.

„За компаниите от S&P 500, които споменаха „AI“ в разговорите за приходите за второто тримесечие, средната промяна в цената от 30 юни насам е 4,1%“, казва старши анализаторът на FactSet Джон Бътърс.

„За компаниите от S&P 500, които не са цитирали „AI“, средната промяна за същия период е 6,1%.“

Разбира се, много неща във всеки един момент могат да доведат до покачване или понижаване на акциите. Но тенденцията следва месеци на експлозивни печалби, дължащи се на потенциала на изкуствения интелект за най-големите технологични компании, и трайни признаци на потребителска предпазливост и по-ниски очаквания в други области.

Много анализатори все още твърдят, че AI е огромна дългосрочна възможност, която може драматично да промени самата работа, а покрай това и корпоративната рентабилност. Други обаче се притесняват колко далеч може да е тази печалба и обръщат повече внимание на разходите за изграждане на технологията и нейното текущо качество.

И летвата за големите технологични акции остава висока. През миналия месец акциите на производителя на чипове Nvidia поевтиняха, след като прогнозите за продажбите им надхвърлиха очакванията, но не достатъчно, за да зарадват инвеститорите.

Поглед към големите

Въпреки разпродажбите след отчета, седмицата на Уолстрийт беше силна за двете най-големи компании за чипове: Акциите на Nvidia Corp. поскъпнаха с 15%, а тези на Broadcom Inc. - с 20%.

PHLX Semiconductor Index нарасна с 9% и сега отново надминава S&P 500 за годината, след като загуби предимството си за известен период от време в началото на септември.

Но индексът все още е с 26% по-нисък от най-високите си стойности през юли и анализаторът от Mizuho Джордан Клайн се притеснява за цялостното състояние на сектора и дали Nvidia и Broadcom не прикриват по-малко оптимистични настроения към други части на полупроводниковата вселена.

Клайн усеща негативен тон към много области на сектора, включително паметта, доставчиците на оборудване, аналоговите, автомобилните и безжичните технологии. Освен това „никой няма да се докосне до доставчиците на хардуер за сървъри с изкуствен интелект“ като Dell и Super Micro Computer, пише той, „предвид опасенията за свиване на маржа“.

На този фон е „истински проблем“, че инвеститорите не виждат твърде много катализатори за чиповете извън горещите имена като Nvidia, Broadcom, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Monolithic Power Systems и „може би“ Arm Holdings, казва той.

Според него Nvidia и Broadcom, „са важни“, но не са достатъчни, за да издигнат сектора отново на рекордна територия.

„Нуждаем се от купувачи и доверие в по-широк набор от полупроводници. Рискът при акциите на Nvidia и Broadcom, които са харесвани от мениджърите на фондове, инвеститорите на дребно и количествените стратегии, е, че те ще станат твърде пренаселени и концентрирани и ще се забавят“.