Intel е загубила договора за проектиране и производство на чипа за PlayStation 6 на Sony през 2022 г., пише Reuters, позовавайки се на източници. Това е нанесло значителен удар върху усилията на компанията да изгради новосъздадения си бизнес за производство по договор.

Усилията на Intel да спечели пред Advanced Micro Devices в конкурентна процедура за доставка на предстоящия чип за PlayStation 6 и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co като производител по договор щяха да възлизат на милиарди долари приходи. Intel и AMD са били последните двама претенденти в процеса на наддаване за договора.

Сделката със Sony за PlayStation 6 щеше да бъде победа за сегмента за проектиране на Intel и щеше да се удвои като успех за леярския бизнес на компанията, който е централна част от спасителния план на главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър.

Стандартно конзолите на Sony се продават в повече от 100 милиона бройки в рамките половин десетилетие. За един дизайнер на чипове бизнесът с конзоли е с по-ниска печалба от AI полупроводниците, но въпреки това е стабилен бизнес.

Според източниците спор за това колко печалба ще получи Intel от всеки чип, продаден на японския електронен гигант, е попречил на компанията да се споразумее със Sony. Вместо това конкурентът AMD е получил договора чрез процес на наддаване, който елиминира други компании като Broadcom.

Дискусиите между Sony и Intel са продължили месеци през 2022 г. и са включвали срещи между главните изпълнителни директори на двете компании, десетки инженери и ръководители на отдели.

Обратна съвместимост

Настоящото поколение конзоли PlayStation на Sony се захранва от потребителски чипове с договор за проектиране, изпълнен от AMD.

Sony обяви PlayStation 5 Pro миналата седмица, но все още не е представила следващото поколение. Години след пускането си на пазара през 2020 г. Sony заяви, че през фискалната 2023 г. е продала 20,8 млн. броя.

Подобно на начина, по който големите технологични компании като Google и Amazon разчитат на външни доставчици, за да им помогнат да проектират и произвеждат персонализирани чипове, Sony използва опитни изпълнители на проектирането, за да изгради процесорите за системите.

Проектите на чипове за конзоли обикновено се опитват да осигурят съвместимост с по-ранни версии на системата, за да позволят на потребителите да стартират по-стари игри на новия хардуер. Преминаването от AMD, която произвежда чипа за PlayStation 5, към Intel би рискувало обратната съвместимост, което също е било предмет на обсъждане между ръководителите, твърдят източниците.

Осигуряването на обратна съвместимост с предишни версии на PlayStation би било скъпо и би отнело инженерни ресурси. Позволяването на потребителите на PlayStation да играят игри, които са закупили за по-стари системи, е функция, която Sony често включва в системите от следващо поколение.

След като пропусна първата вълна на бума на изкуствения интелект, доминирана от Nvidia и AMD, Intel отчете катастрофално второ тримесечие през август.

Компанията обяви, че планира да съкрати 15% от работната си сила, за да спести 10 млрд. долара, и подготви план за намаляване на капиталовите си разходи и разширяване на заводите, които бяха крайъгълен камък в стратегията ѝ за леярните.