Intel Corp. работи с инвестиционни банкери, за да се справи с най-трудния период в 56-годишната си история.

Компанията обсъжда различни сценарии, включително разделяне на дейностите по проектиране и производство на продукти, както и кои проекти за заводи могат да бъдат прекратени, пише Bloomberg, позовавайки се на източници.

Morgan Stanley и Goldman Sachs., дългогодишни банкери на Intel, дават съвети за възможностите, които биха могли да включват и потенциални сливания и придобивания. Обсъжданията стават все по-наложителни, след като базираната в Калифорния компания представи мрачен отчет за приходите, в резултат на който акциите се сринаха до най-ниското си ниво от 2013 г. насам.

Очаква се различните варианти да бъдат представени по време на заседание на борда на директорите през септември, твърдят източниците на изданието.

Потенциално разделяне или продажба на леярското подразделение на Intel, което е насочено към производството на чипове за външни клиенти, би било повратна стъпка за главния изпълнителен директор Пат Гелсингър. Той считаше този бизнес за ключов за възстановяването на авторитета на Intel сред производителите на чипове и се надяваше, че в крайна сметка ще се конкурира с такива като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, които са пионери в леярската индустрия.

Но е по-вероятно Intel да предприеме по-малко драматична стъпка, преди да стигне до този момент, като например да преустанови някои от плановете си за разширяване. Компанията вече е сключила сделки за финансиране на проекти с Brookfield Infrastructure Partners и Apollo Global Management.

Гелсингър от Intel няма време да направи необходимия обрат. Той се опитва да разшири мрежата от заводи в същото време, когато продажбите се свиват - предложение, което не носи пари. През последното тримесечие компанията претърпя нетна загуба в размер на 1,61 млрд. долара, а анализаторите прогнозират още повече червени доклади в бъдеще.

Пат Гелсингър, ветеран от Intel, който напусна компанията за повече от десетилетие, пое ръководството през 2021 г. и обеща да възстанови технологичното господство. При предишните главни изпълнителни директори пионерът в областта на чиповете е загубил пазарен дял и дългогодишната си репутация на иноватор.

Но неговият план за завръщане се оказа прекалено амбициозен и компанията трябваше да намали мащабите си. При отчитането на приходите си по-рано този месец Intel обяви планове за съкращаване на около 15 000 работни места и намаляване на капиталовите разходи. Компанията дори преустанови изплащането на дългогодишния си дивидент.

„Бяха трудни няколко седмици“, каза Гелсингер пред инвеститорите на технологичната конференция на Deutsche Bank в четвъртък. По думите му компанията се е опитала да изложи „ясна представа“ за следващите си стъпки по време на отчета си за приходите. „Очевидно е, че пазарът не реагира положително. Ние разбираме това.“

Към сътресенията се прибавя и директорът Лип-Бу Тан, който внезапно се оттегли от борда на директорите миналата седмица. Ветеранът в областта на полупроводниците, който беше привлечен преди две години, за да помогне в усилията за завръщане, се позова на ангажименти, свързани с графика. Но неговото напускане премахна един от малкото директори с познания и опит в индустрията, посочва Bloomberg.

Акциите на Intel са поевтинели с 60% тази година в сравнение с 20% ръст на индекса Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, който е еталон за индустрията на чиповете.

Планът на Гелсингър за завръщане се основаваше на преобразуването на Intel в две групи: една, която проектира чипове, и друга, която ги произвежда. След това производственото звено ще бъде свободно да търси бизнес от други компании.

Но най-големият клиент на фабричната мрежа на Intel все още е Intel. Докато леярската дейност няма повече външни клиенти, тя ще бъде изправена пред финансови предизвикателства. През последното тримесечие компанията отчете оперативни загуби в размер на 2,8 млрд. долара и сега е на път да има по-лоша година от предвидената.

С пазарна стойност от 86 млрд. долара Intel изпадна от топ 10 на най-големите производители на чипове в света. Тя е втората най-зле представяща се компания в индекса на чиповете във Филаделфия тази година и страда в сравнение със стратосферните печалби на Nvidia.

През 2021 г. Intel беше три пъти по-голяма от Nvidia по приходи.