Palantir спечели договор на стойност 100 млн. долара, който ще разшири достъпа до инструменти с изкуствен интелект на повече военни от САЩ. Това ще се случи като компанията им предостави платформата си за цифрова война.

Maven Smart System помага да се създаде картина на едно и също бойно поле на хиляди цифрови екрани едновременно. Тя черпи от данните на американското разузнаване и използва алгоритми за компютърно виждане и софтуер с изкуствен интелект, за да помогне за стратегия и откриване на противници.

Американската армия е използвала системата, за да помогне за идентифицирането на цели за въздушни удари в Близкия изток тази година, съобщава Bloomberg.

Шанън Кларк, ръководител на отдела за растеж в областта на отбраната в Palantir, казва, че договорът ще разшири достъпа до Maven Smart System до всичките пет военни служби на САЩ - армията, военновъздушните сили, морската пехота, военноморските сили и космическите сили.

Досега достъп до системата са имали избрани подразделения на определени места, посочва тя. През май Palantir спечели договор на стойност 480 млн. долара за разширяване на Maven Smart System до бойните командвания, които ръководят военни операции на определени места.

Maven, която разчита на множество изпълнители и доставчици на изкуствен интелект наред с Palantir, започва като проект през 2017 г. и сега е регистрирана програма, управлявана предимно от Националната агенция за геопространствено разузнаване.

Министерството на отбраната на САЩ е оповестило малко информация за това как Maven се използва в оперативен план. САЩ са разчитали на нея, за да предложат подкрепа за насочване на целите в Украйна, както и за американските операции в Йемен, Ирак и Судан, пише Bloomberg.

Представители на отбраната на САЩ защитават подобни системи с изкуствен интелект, твърдейки, че в крайна сметка на хората се пада да вземат действителните решения за действията на бойното поле. Някои експерти обаче твърдят, че системата може да насърчи човешките оператори да се доверяват прекомерно на такива машини. Консултативен орган, свикан от ООН в четвъртък, призова страните да ограничат военното използване на изкуствен интелект, за да се предотвратят нарушения на човешките права и евентуална нова надпревара във въоръжаването.

Договорът беше обявен от Министерството на отбраната в заявление, в което се казва, че базираната в Пало Алто компания е получила петгодишен договор за доставка на потребителски лицензи за Maven Smart System, заедно със съответната софтуерна поддръжка и хардуер, с максимална стойност 99,8 млн. долара.

Анализатори на разузнаването, оператори и друг военен персонал в отдалечени места вече ще могат да имат достъп до системата, свързвайки едновременно информацията на бойното поле с централата на Пентагона, казва Кларк.

Както Maven, така и Maven Smart System са важни за дългогодишните усилия на Пентагона да свърже военните сензори и оръжейни системи по целия свят, които все още не е реализирал.