UniCredit увеличи дела си в германската Commerzbank от 9% на 21%, което може да даде началото на aгресивна оферта за конкурентния кредитор, съобщава Financial Times.

Италианската банка заяви, че е заела позиция в още 11,5% от акциите на Commerzbank, но че сделката няма да приключи, докато не бъдат получени „необходимите одобрения“.

Сливането на двете групи ще бъде първата значителна трансгранична банкова сделка в Европа след финансовата криза и потенциален катализатор за по-нататъшна консолидация в разпокъсания сектор на континента.

Преди две седмици UniCredit изненада германското общество, като разкри 9-процентен дял в Commerzbank - кредитор, който отдавна е набелязан като цел за поглъщане. UniCredit се нуждае от одобрението на Европейската централна банка, за да увеличи дела си над 9,9%.

В понеделник банката обяви, че „има значителна стойност, която може да бъде освободена в рамките на Commerzbank, самостоятелно или в рамките на UniCredit, в полза на Германия и на заинтересованите страни“.

Главният изпълнителен директор Андреа Орсел се е насочил към придобиване на европейски конкуренти, като има потенциал да превърне италианския кредитор в средство за консолидиране на сектора. Италианската банка купи дял от 4,5% от германското правителство по-рано този месец, като вече бе натрупала позиция от 4,5% чрез деривати.

Този ход предизвика вълнения в Германия, като политиците и профсъюзите се противопоставиха на пълното поглъщане.

Ръководителите на Commerzbank предупредиха германското правителство, че обвързването с UniCredit може да попречи на кредитирането на малки и средни компании, а профсъюзите повдигнаха въпроса за съкращаване на работни места.