Италианският кредитор UniCredit придоби 9% от акциите на германския си конкурент Commerzbank и предприема регулаторни стъпки за увеличаване на дела си.

Това може да отвори вратата към дългоочакваната банкова консолидация в най-голямата европейска икономика, съобщава Financial Times.

UniCredit придоби половината от дела от германското правителство и купи още 4,5% на свободния пазар.

Акциите на Commerzbank се повишиха със 17,4% при отварянето на пазара в сряда, след новината за придобиването на дял от UniCredit, допълва CNBC. Акциите на UniCredit, листвани в Милано, се повишиха с 3%.

Италианската банка вече притежава базираната в Мюнхен HypoVereinsbank и отдавна се счита за основен кандидат за придобиване на Commerzbank, тъй като комбинацията от двете операции има потенциала да създаде германски финансов център.

Тази сутрин UniCredit заяви, че „ще си сътрудничи с Commerzbank, за да проучи възможностите за създаване на стойност за всички заинтересовани страни в двете банки“. Тя добави, че подкрепя управителния и надзорния съвет на франкфуртската банка и признава „напредъка, който са постигнали в подобряването на резултатите“.

UniCredit заяви, че ще подаде регулаторни документи за получаване на разрешение за потенциално увеличаване на дела си в Commerzbank до над 9,9 % „ако и когато е необходимо“, но добави, че бъдещите решения „ще зависят от това дали инвестицията отговаря на строгите финансови параметри, които са ясно и последователно съобщени на пазара“.

Commerzbank отказа да коментира.

Федералната финансова агенция на Германия, която отговаря за управлението на държавния дълг, заемите и паричните средства, заяви, че UniCredit ще плати 700 млн. евро за 53-те млн. акции, които германското правителство пусна на борсата във вторник.

UniCredit „значително“ е надвишила офертите на всички останали участници, допълниха от държавния орган.

„Commerzbank показа, че отново може да се държи на собствените си крака. С тази първа частична продажба на инвестицията ще се отбележи завършването на успешното стабилизиране на инвестиционната банка и по този начин излизането на федералното правителство от собственост“, заяви Ева Грюнвалд, управляващ директор на Федералната финансова агенция.

Миналата седмица Берлин обяви, че планира да продаде своя дял от 16,5% в Commerzbank, който държи, откакто спаси кредитора по време на финансовата криза през 2009 г. с инвестиция от 18,2 млрд. евро. Около 13,15 млрд. евро от тази сума са изплатени досега, съобщи правителството миналата седмица.