Тази седмица най-големите европейски банки отчитат приходите си за второто тримесечие, като всички гледат дали печалбите от по-високите лихвени проценти са се изчерпали и дали неотдавнашната политическа драма на Стария континент не натежава върху настроенията.

Очаква се ЕЦБ да намали лихвените проценти за втори път през септември, но досега печалбите на банките се оказаха изненадващо стабилни и акциите им продължиха да поскъпват.

Анализаторите на JP Morgan коментират пред Reuters, че чувствителността на европейските банки към лихвените проценти остава ниска, заедно с дела на клиентите, които прехвърлят парични средства към сметки с по-висока доходност. Те очакват сумата, която европейските трезори печелят от кредити минус това, което плащат по депозити - нетният лихвен доход - да остане висока.

Въпреки това, при високи очаквания и цени на акциите близо до деветгодишни върхове, опитът на американските банки, които се отчетоха този месец, показа, че „няма толерантност към разочарованието от нетния лихвен доход“, допълват анализаторите.

В сряда двата най-големи кредитора в еврозоната по пазарна стойност - испанската Santander и френската BNP Paribas - ще представят отчети за периода април-юни, заедно с германската Deutsche Bank и италианската UniCredit.

Испанската банка Sabadell, която е обект на враждебна оферта за поглъщане от страна на конкурента си BBVA, трябва да се отчете във вторник. Резултатите ѝ ще бъдат наблюдавани отблизо, тъй като тя се опитва да убеди акционерите си, че е по-добре да остане независима.

В четвъртък британската банкова група Lloyds Banking Group започва работа с банките в Обединеното кралство, в петък - с NatWest, а следващата седмица - с Barclays и HSBC.

Испанската Bankinter заяви миналата седмица, че приходите ѝ от кредитиране са се запазили на добри нива през второто тримесечие благодарение на това, че лихвените проценти са останали по-високи от очакваното. Тя повиши прогнозата си за нетните постъпления от инвестиции за 2024 г. и акциите ѝ скочиха.

„Нашата прогноза е, че рентабилността би трябвало да остане доста стабилна“, казва Елена Ипарагире, която следи европейските банки в S&P.

По думите ѝ при отчетите ще се наблюдава „размера на компресията на нетния лихвен доход и как той се развива тримесечие след тримесечие“, за да се добие по-добра представа за перспективите пред банките през 2025 г.

Акциите на европейските банки наранаха с 20% тази година спрямо 7% ръст за Euro STOXX 600, подхранвани от 120 млрд. евро обещани дивиденти и обратно изкупуване на ценни книжа. Въпреки това повечето кредитори все още се търгуват на цени, по-ниски от балансовата им стойност, поради опасения относно устойчивостта на печалбите им.

Анализаторите на JP Morgan отбелязват, че европейските банки се търгуват с 43% отстъпка от аналогичните финансови организации в САЩ въз основа на двугодишните форуърдни съотношения цена/печалба, в сравнение с историческа средна стойност от 27%.

Френските банки BNP Paribas и Societe Generale се сринаха през юни, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори след скок в подкрепата за популистките партии на европейските избори. Инвеститорите ще искат да чуят от кредиторите информация за перспективите, като се имат предвид опасенията им за възможността за по-малко благоприятно за пазара ляво правителство в Париж.

Силно тримесечие за таксите

Европейските банки с големи инвестиционни звена би трябвало да се възползват от нарастващата дейност в областта на инвестиционното банкиране, включително от по-високите такси за поемане на емисии и консултации.

Анализаторите прогнозират силно тримесечие за отделите на банки като Deutsche Bank и UBS, която се отчита на 14 август, след като трезорите на Уолстрийт отчетоха по-добри от очакваните резултати.

Приходите от търговия с акции би трябвало да надминат тези за същото тримесечие на 2023 г., докато постъпленията от търговия с фиксиран доход, валути и стоки (FICC) ще останат слаби, смятат анализаторите.

Прогнозите са обаче, че Deutsche Bank ще се размине с тенденцията за печалби и ще отчете загуба за второто тримесечие заради съдебния иск на инвеститори относно подразделението ѝ Postbank.