Tesla набра скорост в понеделнишката търговия, тъй като анализаторите изтъкнаха няколко потенциални катализатора, които биха могли да дадат тласък на производителя на електромобили.

Акциите на компанията затвориха на цена от 250 долара, което е ръст от 4,9%, докато S&P 500 добави 0,3%, а Dow Jones Industrial Average приключи с повишение от 0,2%. Така акциите на Tesla са се повишили с 0,6% за 2024 г.

Акциите на Tesla завършиха 2023 г. на ниво от 248,48 долара, но в средата на април се търгуваха за 138,80 долара, което е спад от 44% за годината. Те се възстановиха до над 250 долара преди отчитането на приходите за второто тримесечие през юли. Но, отчета за доставките беше по-слаб от очакваното, което доведе до срив на акциите с повече от 12% на 24 юли.

Печалбата от понеделник успя да изтрие последните загуби. Акциите на Tesla поскъпнаха с около 1,5% спрямо нивото отпреди доклада за приходите, въпреки че остават с около 5% спрямо 52-седмичния връх от $263,26, достигнат в началото на юли.

В бележка до клиентите си анализаторите на Barclays пишат, че Tesla може да надмине очакванията с доставките на автомобили през третото тримесечие. Goldman Sachs и Bank of America предположиха, че компанията може да впечатли инвеститорите със събитието си за роботизирани таксита следващия месец.

Barclays прогнозира, че доставките на електромобили на Tesla могат да достигнат 470 000 единици през третото тримесечие, което би надхвърлило консенсусните оценки за около 461 000 и би представлявало 8% увеличение спрямо предходния период.

Екипът на Barclays базира прогнозата си на данни от Китай, като посочва подобряващата се макроикономическа среда и увеличаването на търсенето на електромобили.

Анализаторите също така предполагат, че Tesla може да се възползва от ценовите инициативи и стимули в Китай, тъй като се стреми да се конкурира с местните производители, както и от очакваното пускане на технологията за пълно самоуправление (FSD).

Роботакси се разглежда като друг катализатор

Goldman Sachs посочва събитието на Tesla за роботизирани таксита на 10 октомври като потенциален катализатор за акциите на производителя на електромобили. Анализаторите казват, че Tesla може да представи и по-евтин модел, което допълнително ще подхрани инвестициите.

Bank of America също вижда роботизираните таксита като нов двигател за акциите на Tesla, отбелязвайки, че те ще помогнат на инвеститорите да разберат повече за възможностите на FSD, както и за потенциалната структура на новия вид бизнес. Въпреки това анализаторите казват, че според тях е малко вероятно Tesla да започне да предлага услугата си за роботаксита преди 2025 г.