В понеделник Израел нанесе безмилостна вълна от въздушни удари по Хизбула, убивайки близо 500 души в най-смъртоносния ден в Ливан от десетилетия насам и приближавайки региона към всеобща война.

Израелските военни самолети удариха стотици цели в цялата страна, включително южните предградия на Бейрут, докато правителството на Бенямин Нетаняху засилваше атаката си срещу Хизбула в „нова фаза“ на войната, която нарече операция „Северни стрели“.

Бомбардировките засилиха опасенията за ескалиране на военните действия в Близкия изток и предизвикаха паника в Ливан, като десетки хиляди хора избягаха от набелязаните райони, пише Financial Times.

Броят на жертвите в понеделник е най-високият, откакто Израел започна сухопътна офанзива срещу Хизбула през 2006 г., и се случи въпреки че в неделя САЩ предупредиха еврейската държава да не започва пълномащабна война с подкрепяната от Иран бойна групировка.

Към момента данните на ливанското министерство на здравеопазването са, че сред 492-те загинали има 58 жени и 35 деца, а други 1645 души са ранени. Пътищата в Южен Ливан са препълнени с автомобили, тъй като цивилните бягат на север към Бейрут, а училищата в цялата страна са превърнати в спешни приюти за разселените.

Късно в понеделник САЩ отново предупредиха за риска от ескалация на конфликта между Израел и Хизбула.

„Продължаваме да вярваме, че дипломатическото решение е едновременно постижимо и спешно“, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Тя допълни, че конфликтът между Израел и Хизбула е продължил „достатъчно дълго“ и „в интерес на всички е той да бъде разрешен бързо и по дипломатически път“.

Израелските сили за отбрана заявиха, че са поразили около 1600 цели на „Хизбула“ и ще продължат да нанасят удари по сгради, където според тях бойната групировка съхранява оръжия, като предупредиха цивилните да се евакуират.

„Ние не чакаме заплахата, а я изпреварваме“, заяви Нетаняху, като предупреди за предстоящи „сложни дни“.

„Елиминираме висши фигури, терористи и ракети. Обещах, че ще променим баланса на сигурността, баланса на силите в северната част на страната - точно това правим.“

Израелският кабинет одобри „специална извънредна ситуация“ в цялата страна, която позволява на военните по-голяма свобода на действие за ограничаване на гражданския живот и дейности в очакване на ожесточен отговор от Хизбула.

В понеделник Израел издаде няколко предупреждения, с които призова цивилните граждани да напуснат всички сгради, в които Хизбула съхранява оръжия, първо в Южен Ливан, а след това и в долината Бекаа в източната част на страната. И в двата случая Хизбула отдавна има сериозно присъствие, посочва FT.

Министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад коментира, че израелските удари са били насочени срещу медицински центрове, линейки и пожарни коли, като добави, че двама парамедици са били убити, а 16 - ранени. „Те дори са атакували кервани от разселени хора - колите на хората, които са бягали към по-безопасни райони“, казва той пред репортери.

В отговор „Хизбула“ заяви, че е изстреляла десетки ракети по множество цели в Северен Израел, включително обект, собственост на отбранителната компания Rafael, северно от Хайфа. Групировката подчерта, че атаките „в защита на Ливан и неговия народ“ са били насочени към военни цели.

През деня в Северен Израел многократно прозвучаха сирени. Един от ударите е засегнал частен дом в село Гиват Авни в Галилея, съобщават израелските медии. Ракети са били прехванати и над окупирания Западен бряг.

Ескалацията на ситуацията породи опасения, че е възможно да се стигне до пълномащабна сухопътна война.

Запитан за възможността за сухопътно нахлуване в Южен Ливан, контраадмирал Даниел Хагари, говорител на IDF казва, че страната ще продължи да „прави всичко необходимо“, за да попречи на Хизбула да нанесе удар по Северен Израел и да позволи на местните жители да се върнат по домовете си.

Президентът на Иран Масуд Пезешкян твърди, че Израел се опитва да „вкара“ страната му в по-широка война. „Те ни завличат към точка, в която не искаме да отидем“, казва той пред репортери.

Видеоклипове в ливанските медии показват експлозии, които разтърсват села в долината Бекаа, и парамедици и жители, които си проправят път през развалините след един от ударите. Ливанският министър-председател Наджиб Микати заяви по време на заседание на кабинета, че израелските атаки са „война на изтребление“.

Позовавайки се на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който в неделя предупреди, че Южен Ливан може да се превърне в „още една Газа“, Микати призова международната общност „да окаже натиск върху Израел да прекрати агресията си“.

Военните действия последваха масовите детонации на комуникационни устройства на Хизбула миналата седмица, при които загинаха 37 души и бяха ранени повече от 3000 в цял Ливан и за които бойната групировка обвини Израел.