Потребителите най-накрая ще имат на разположение дългоочаквания емотикон на изморено лице с торбички под очите, който ще представлява всички, прекарващи твърде дълго време пред устройствата си или просто тези, които не си почиват достатъчно.

Той е част от новите емоджита, които ще се появят на смартфоните и компютрите догодина.

Групата включва още арфа, цвекло, дърво с опадали листа, пръстов отпечатък, лопата, лилаво размазано петно и знаме на отдалечения остров в Ламанша, наречен Сарк.

Емоджипедия, популярният сайт за справки за емоджита, публикува примерни изображения на новите попълнения още преди няколко месеца. Консорциумът Unicode, организация с нестопанска цел, която следи за световните стандарти за емотикони и новите версии, вече ги одобри, съобщава CNN.

Потребителите на смартфони могат да започнат да използват новите емоджита на „различни устройства през следващите няколко месеца и през 2025 г.“, според съобщението на Емоджипедия.

Измореното лице с торбички под очите беше удостоено с наградата за „най-очакван“ емотикон в Световните награди за емотикони, като получи над 60% от гласовете.

Въпреки че тези емотикони може да са глупави и нелепи за някои потребители, дървото с опадали листа има за цел да повиши осведомеността за сушата и изменението на климата, обяснява Брайън Байхайк от консорциума Unicode.

„Сушата е естествена част от климатичния цикъл, от милиони години дърветата са се адаптирали към тези сурови условия. Но климатът се променя, тя става все по-често явление, по-тежка и дори се разпространява на необичайни места за кратко време.“, допълва той.

Различните операционни услуги, като iOS на Apple и Android на Google, придават собствен облик на дизайна на емотиконите, отбелязва CNN.