Новият iPhone 16 на Apple не успя да развълнува инвеститорите с дългоочакваните функции за изкуствен интелект, които все още са в тестови режим. На този фон първият в индустрията триизмерен смартфон на Huawei повиши залозите в битката за световния пазар.

Акциите на Apple спаднаха с 1,7% във вторник, ден след като американският технологичен гигант представи новите си iPhone-и, които с ограничени промени във външния дизайн.

Устройствата ще използват функции на изкуствения интелект - наречени Apple Intelligence - за подобряване на гласовия асистент Siri, както и за подобряване на камерата.

Тези опции ще се появят в бета версиите на американските iPhone-и следващия месец, което потенциално може да попречи на хората да се затичат към iPhone 16.

„С думи като „по-късно тази година“ и „в началото на следващата година“, основното послание на Apple за iPhone 16 беше: Следващата година ще бъде по-добра“, казва анализаторът на Needham Лора Мартин пред Reuters.

Apple не каза кога ще премине отвъд тестовата фаза, нито пък обяви партньор в Китай, който да подпомогне амбициите ѝ в областта на изкуствения интелект.

Липсата на AI функции в новите iPhone-и предизвика недоволство в Китай, където правителството е разпоредило, че чатботовете, базирани на генеративен изкуствен интелект, трябва да бъдат проверени преди публичното им пускане.

Хаштагът „китайската версия на iPhone 16 все още не поддържа AI“ привлече 11,33 милиона гледания и над 1500 коментара в Weibo.

„Какъв е смисълът да го купуваш, ако не можеш да използваш AI?“, пише един от потребителите на социалната мрежа. Друг коментира: „Без AI би трябвало да е на половин цена“.

Apple не повиши цените на новите iPhone-и, което според анализаторите на Уолстрийт е добра стратегия, тъй като потребителите не са склонни да харчат за скъпи стоки. Huawei, която показа новия си смартфон Mate XT часове след събитието на Apple, определи цена на трикомпонентното си устройство от $2800.

„Ограниченията в производството и високата цена означават, че новият модел на Huawei вероятно няма да окаже огромно влияние по отношение на доставките“, казва Уил Уонг, старши изследовател в консултантската компания IDC.

„Но това казва на потребителите, че все още е технологичен лидер и потенциалното предизвикателство, което отправя към Apple, може да е далеч отвъд просто пазарния дял.“

Завръщане

Според уебсайта на компанията Mate XT вече е получил повече от 4 милиона предварителни поръчки, за които не се изисква депозит. Той може да се похвали с асистент с изкуствен интелект с функции за обобщаване, превод и редактиране на текст, както и за редактиране на изображения.

Поредицата от успешни премиери на смартфони на Huawei през последните месеци подчертава способността на компанията да се справя със санкциите на САЩ и затвърждава позициите ѝ срещу Apple в Китай.

За разлика от тях, продажбите на Apple в страната се забавят, след като години наред отбелязваха силен растеж, а рейтингът на компанията във втората по големина икономика в света вече е спаднал от трето на шесто място.

По данни на Canalys доставките на IPhone в Китай са намалели с 6,7% през второто тримесечие на 2024 г.

Миналата година Huawei се завърна в сегмента на смартфоните от висок клас с пускането на устройство, задвижвано от чип, произведен в страната, пренебрегвайки санкциите на САЩ, които отрязаха достъпа ѝ до световната верига за доставки на полупроводници. Пускането на Mate 60 Pro изненада анализаторите и американските служители.