Фондовият пазар в САЩ започна с повишения в четвъртък, възстановявайки се от вчерашната смесена сесия, след публикуването на оптимистични икономически данни.

S&P 500 се покачва с около 0,6%, воден от печалбите на Micron Technology. Nasdaq скача с около 1%. Dow Jones напредва с 250 пункта, или 0,6%.

Micron се търгува 18% по-високо след като вчера обяви силни прогнози за текущото тримесечие. Резултатите за четвъртото фискално тримесечие на Micron също надминаха прогнозите на анализаторите, което предизвика глобален ръст на акциите в сектора на полупроводниците

Ето какво показват икономическите данни за САЩ от днес:

БВП расте с 3% на годишна база през второто тримесечие, по-бърз темп от очакванията на Уолстрийт

Третата оценка на Бюрото за икономически анализи за второто тримесечие на брутния вътрешен продукт на САЩ е непроменена спрямо втората, показваща 3% годишен растеж. Икономистите изчисляват, че показателите водят към годишен ръст от 2,9%. Третата оценка за БВП за второто тримесечие потвърждава, че икономическият растеж е по-висок от годишния от 1,4%, наблюдаван през първото тримесечие.

„Ревизиите само укрепват нашето убеждение, че икономиката на САЩ ще продължи да се разширява с прилични темпове през следващата година, което предполага, че условията на пазара на труда няма да се влошат значително оттук нататък“, пише заместник-главният икономист на Oxford Economics Майкъл Пиърс в бележка до клиенти в четвъртък, цитиран от Yahoo Finance.

Данните за БВП от четвъртък се считат за ретроспективни, като се има предвид, че това е актуализация на икономическия растеж за тримесечието, приключило през юни. Но прогнозите показват, че икономиката расте със стабилни темпове през третото тримесечие, което приключва през септември.

Молбите за безработица намаляват

Данните от Министерството на труда на САЩ, публикувани в четвъртък, показват, че през седмицата, приключваща на 21 септември, са подадени 218 000 молби за безработица, което е под очакванията на Уолстрийт за 223 000. Това отбеляза най-ниското ниво на седмични искове от средата на май.

Публикуваните данни идват седмица след като Федералният резерв намали лихвите с половин процентен пункт в опит да запази това, което председателят на Фед Пауъл описа като икономика в „добра форма“.

Проследяващото устройство на Федералния резерв на Атланта GDPNow в момента прогнозира, че икономиката на САЩ върви към годишен растеж от 2,9%. Междувременно икономическият екип на Goldman Sachs прогнозира икономиката на САЩ да нарасне с годишен темп от 3% през третото тримесечие.

„Ако има проблем на пазара на труда, той не се показва в седмичните данни за молбите за безработица. Както винаги се случва обаче, месечният доклад за работните места ще играе по-голяма роля при определянето на пазарните настроения“, посочва Крис Ларкин, управляващ директор търговия и инвестиране за E-Trade в рамките на Morgan Stanley. „Но докато няма доказателства за противното, числа като днешните вероятно ще поддържат надеждите за меко кацане“, добавя експертът, цитиран от CNBC.

Други данни показват, че поръчките на „стоки с дълготрайна употреба“ за машини като самолети и компютри са слабо променени през август, което е по-добро от прогнозата на Уолстрийт за спад.