Австралийската компания за недвижими имоти REA Group на Рупърт Мърдок заяви, че повече няма да се опитва да купи британския Rightmove, след като порталът за недвижими имоти отхвърли четвърто предложение за придобиване.

REA заяви, че поддържа „дисциплиниран подход“ към сливанията и придобиванията, и че офертата ѝ е зависела от постигането на споразумение на „справедлива цена“.

„Бяхме разочаровани от ограничената ангажираност от страна на Rightmove, която възпрепятства възможността да направим твърда оферта в рамките на наличния график. Те нямаше какво да загубят, като се ангажират с нас“, коментира главният изпълнителен директор на REA Оуен Уилсън, цитиран от CNBC.

Междувременно Rightmove заяви, че нейният борд единодушно е отхвърлил четвъртото предложение за оферта на REA Group с мотива, че то „съществено подценява Rightmove и бъдещите ѝ перспективи“.

Говорителят добави, че интересите на акционерите ще бъдат по-добре защитени чрез изпълнението на самостоятелния стратегически план на Rightmove.

Направеното в петък предложение за 346 пенса в брой и 0,0417 нови акции на REA предполага допълнителни 10 пенса в стойност или 1,3% в сравнение с предишното трето предложение. Акциите на Rightmove се понижиха със 7,8% към 13:05 ч. лондонско време.

Австралийската компания за обяви за недвижими имоти, която се контролира от News Corp на Мърдок, обяви за първи път, че обмисля поглъщане на Rightmove в началото на септември.

Окончателната оферта на стойност около 6 млрд. паунда (8,1 млрд. долара) дойде след първоначална оферта от 5,6 млрд. паунда според Reuters.

Преди REA Group да потвърди, че се отказва от предложенията си за Rightmove, британската компания призова групата на Мърдок да представи окончателно предложение, за да се сложи край на несигурността от процеса на наддаване.

„Последните няколко седмици бяха много смущаващи, както и тревожни за нашите колеги“, заяви председателят на Rightmove Андрю Фишър.

REA Group, в която News Corp притежава над 61% дял, управлява редица уебсайтове за недвижими имоти в Австралия, както и няколко в Индия и САЩ.

Предишното начинание във Великобритания се сблъска със силен пазарен натиск. През 2009 г., по време на световната финансова криза, компанията продаде сайта си за недвижими имоти PropertyFinder Group на конкурента на Rightmove Zoopla, припомня CNBC.