Най-достъпната страна в Европа за покупка на жилище спрямо средния доход на населението е Дания.

Това показват резултатите от проучване на BestBrokers, сравняващо данни на МВФ, Numbeo и TradingEconomics.

Средната цена на имот с площ 100 кв. м е еквивалентна на 114 нетни заплати, което нарежда северната страна като най-достъпна за покупка на имот. Същевременно Дания е на първо място по най-високи разходи за живот в ЕС през 2023 г. (цените на стоките и услугите са с 43% по-високи от средните за ЕС, по данни на Евростат), а средните годишни заплати са на седмо място, съобщава Euronews.

„Тъй като цените и доходите се различават значително в отделните страни, екипът на BestBrokers проучи пазара на недвижими имоти чрез броя месечни заплати, необходими за закупуване на жилище“, се посочва в доклада.

Класацията обхваща 62 държави и се основава на данни за цените на жилищата, средните нетни месечни доходи, инфлацията и „реалните“ лихвени проценти по ипотечните кредити, т.е. лихвените проценти, коригирани според инфлацията.

Къде трябва да чакате най-дълго, за да спестите за жилище

Ирландия и Швеция са втората и третата най-достъпна страна в Европа, като съответно 123 и 129 нетни заплати са достатъчни за закупуване на жилище с площ 100 кв. м., което се равнява на около 10 годишни заплати.

Има обаче една малка уловка, а именно, че броят е чисто теоретичен. Това означава, че не се отчитат разходите за храна, жилище, грижи за децата и всичко останало, от което човек може да се нуждае или иска.

На дъното на класацията в Европа са Чехия и Словакия. В последната средното жилище от 100 кв. м струва 297 пъти повече от средната заплата, която може да се изкара за почти 25 години. Ако някой успее да спести половината от нетната заплата, все пак ще трябва да прекара 50 години в чакане, за да притежава собствено жилище.

Лихвени проценти по ипотечните кредити в Европа за третото тримесечие на 2024 г.

Един от ключовите данни за анализ на цените на жилищата и достъпността са реалните ипотечни кредити във всяка държава. В проучването са използвани данни за третото тримесечие на 2024 г.

„Реалният лихвен процент по ипотечните кредити отразява реалната цена за кредитополучателя и реалната доходност за кредитора“, се казва в доклада.

Най-високият реален лихвен процент по ипотечните кредити е в Русия, където програмата за държавно подкрепени ипотечни кредити приключи през юли 2024 г. Други европейски държави с високи реални лихвени проценти са Латвия (6,65%) и Полша (5,1%). В Германия лихвеният процент е 1,85%, в Обединеното кралство 1,77%.

В следващите по големина икономики процентът е около 1%, като например във Франция (1,13%), Италия (0,99%) и Нидерландия (0,96%).

Отрицателни реални лихвени проценти по ипотечните кредити има в Белгия (-0,52%) и Швеция (-1,21%): „не се предполага, че купувачите на жилища там няма да плащат лихви по ипотечните кредити; по-скоро, че реалните (спрямо номиналните) разходи по заемите може да са намалели“, се казва в проучването.

Колко месечни заплати струва жилище с площ 100 кв. м по света

Най-достъпната страна в света за закупуване на жилище спрямо заплатите е Южна Африка.

На второ място са САЩ. Въпреки това, цените на имотите варират много в отделните щати. В доклада се посочва, че в САЩ хората се нуждаят от 76 средни месечни заплати, за да си купят жилище, което се равнява на приблизително 6 годишни заплати.

В дъното на класацията е Непал с 684 заплати, следван плътно от Турция, където числото е 631, еквивалентно на доходи за 52,5 години.