Нарастващите разходи за живот са най-неотложният проблем за над 90% от европейците.

Официалните данни на Евростат хвърлят светлина върху причините за това безпокойство, пише Euronews, като представя анализ за потребителските разходи на домакинствата за посрещане на ежедневните им нужди, като храна, жилище, облекло, енергия, здравеопазване и транспорт през последните 20 години.

През 2022 г. най-голям дял в потреблението на домакинствата в ЕС заемат разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, които представляват 24,1%.

След това се нареждат храните и безалкохолните напитки с 13,6% и транспортните разходи с 12,5%. Макар че подреждането на тези категории остава постоянно през последните 20 години, техните относителни дялове се променят с течение на времето.

Сравнявайки дяловете от 2002 г. до 2022 г., най-значителната промяна се наблюдава при жилищата, които са се увеличили от 21,1% на 24,1%. Това е увеличние с 3% за двете десетилетия и означава, че ако през 2002 г. общите разходи на домакинство са били 1000 евро, то е трябвало да похарчи 211 евро за жилища. До 2022 г. тази сума нараства до 241 евро.

Увеличението подчертава нарастващата финансова тежест на основните разходи за живот за домакинствата, която вероятно е предизвикана от нарастващите цени на жилищата и енергията през последните две десетилетия.

При разглеждане на процентното изменение делът на разходите за здравеопазване се е увеличил с 22% в сравнение с 14% увеличение на разходите за жилища. Тъй като обаче делът на разходите за жилище е значително по-голям, цялостното въздействие на увеличението на жилищните разходи е много по-голямо.

Започвайки от малко над 20% в началото на 2000 г., делът на разходите на домакинствата за жилище и комунални услуги непрекъснато нараства, като през 2013 г. достига своя връх от почти 25%. През този период се наблюдава най-значителното нарастване, подчертаващо ръстът на разходите, свързани с жилището и комуналните услуги.

След лек спад този дял отново се покачва по време на пандемията, като през 2020 г. достига рекордните 25,6%.

Общото увеличение на разходите за жилище и комунални услуги през последните две десетилетия показва, че те стават все по-важна част от бюджета на домакинствата, което отразява по-широкия икономически натиск и промените в разходите за живот в ЕС.

Най-много е поскъпнал животът в Ирландия

В някои държави увеличението е по-силно изразено и надхвърля 5%.

Между 2002 г. и 2022 г. най-значително е увеличението в Ирландия със зашеметяващите 7,1%, следвана от Испания и Италия с увеличения съответно от 6,3% и 5,4%.

В 10 държави от ЕС увеличението надхвърля 4%, което подчертава широко разпространената възходяща тенденция в целия регион.

Няколко източноевропейски държави, както и Швеция и Обединеното кралство, отбелязват лек спад в дела на разходите за жилища. Най-значителен той обаче е в Румъния с 4,1%, а в Босна и Херцеговина и Сърбия също се наблюдават значителни намаления.

Пандемията

По време на пандемията делът на разходите на домакинствата за жилища рязко нараснтва в почти всички държави, достигайки рекордни стойности. През 2022 г. обаче, с отшумяването ѝ, този дял започва да намалява.

Като се вземат предвид пиковите нива, наблюдавани по време на пандемията, общото увеличение на разходите за жилища през последните две десетилетия става още по-значително.

Кои европейски държави харчат най-много за жилища

Разходите за жилище като процент от общите разходи на домакинствата варират значително в Европа.

През 2022 г. Словакия е начело на списъка с над 30 % от разходите на домакинствата, предназначени за жилища. Финландия и Дания я следват плътно съответно с 29,6% и 29,1%.

Тези данни показват, че държавите от Северна и Централна Европа са изправени пред значителен финансов натиск, свързан с жилищата и комуналните услуги, най-вероятно предизвикан от по-високите разходи за енергия или по-скъпите имотни пазари.

За разлика от тях държавите от Южна и Източна Европа като Черна гора, Турция и Албания имат много по-ниски дялове, като за Черна гора те са едва 11,6%, а за Турция и Албания - съответно 12,4% и 12,5%.

Разходите за жилище засягат най-силно домакинствата с по-ниски доходи

В неотдавнашен доклад на ОИСР за достъпните жилища се подчертава, че разходите за жилища могат да наложат голяма финансова тежест на домакинствата, особено на тези с по-ниски доходи.

Процентът на свръхнатоварване с жилищни разходи е тревожно висок сред водещите икономики в Европа.

През 2022 г. почти половината от частните наематели с ниски доходи в Обединеното кралство (49%) са изразходвали над 40% от доходите си за наем, следвани от 32% във Франция и 28% в Италия, допълва Euronews.