Редовното спестяване на пари може да помогне за постигане на спокойствие и подобряване на съня.

Това показва ново проучване на Изследователския център за лични финанси към Бристолския университет.

Според учените, отделянето на месечна сума от бюджета колкото и малка да е тя, помага на хората да се отпуснат и да бъдат по-оптимистично настроени за бъдещето.

Освен това, спестителите с ниски доходи имат сходни нива на удовлетвореност от живота с по-богатите, пише BBC.

Проучванията показват, че една четвърт от възрастните в Обединеното кралство имат спестявания под 100 лири.

През последните години това обаче е трудно поради рязкото покачване на сметките и цените на хранителни продукти, въпреки че лихвите се подобриха.

Приблизително шестима от всеки 10 души имат навика да спестяват, а благотворителните организации също твърдят, че заделянето на пари настрана, подобрява финансовата устойчивост.

В доклада се посочва, че постигането на спокойствие и удовлетвореност след спестяване на сума, е резултат от по-малкото притеснения относно парите, по-малката вероятност да се сблъскаме с проблемни дългове или по-добрата способност да се справяме с неочаквани събития.

Картината е сравнително сложна, като влияние оказват и други фактори, включително дали спестяванията вече са натрупани, както и променящите се обстоятелства при различните възрастови групи.

Изследователите разглеждат различни проучвания, включително едно, което проследява спестяванията на хиляди хора за период от 10 години.

Те предполагат, че спестяванията водят до повишаване на удовлетвореността от живота, но и до намаляване на удовлетвореността, когато не се спестява.

Въпреки това други житейски събития са имали по-голямо влияние. Например преместване в нов дом или сключване на брак подобряват в по-голяма степен психичното благополучие. Загубата на работа или раждането на деца водят до относително по-голям дефицит на психично благополучие.

"Въпреки че оценяваме факта, че някои хора просто не са в състояние да спестяват точно сега, резултатите от този доклад показват защо всеки трябва да бъде насърчаван да спестява малко, ако може, когато може.", коментира Андрю Гал, ръководител на отдела за спестявания в Асоциацията на строителните дружества, поръчител на изследването заедно с Yorkshire Building Society.

В доклада се посочва още, че доставчиците на финансови услуги трябва да направят спестовните сметки прости, гъвкави и да използват стимули, за да накарат клиентите да спестяват.