Въпреки продължаващата криза с разходите за живот, рязко покачващата се инфлация и по-високите лихвени проценти, в няколко европейски държави все още се наблюдава повишаване на цените на апартаментите през изминалата година.

Според проучване на Deluxe Holiday Homes, използващо данни от Банката за международни разплащания (BIS) и Numbeo, Сърбия получава короната за най-рязко покачване на цените на апартаментите от 2023 до 2024 г.

На второ място се нарежда Литва, а на трето - Румъния. Малта и Испания също отбелязват значително увеличение на цените на апартаментите през последната година, пише Euronews.

Въпреки че Сърбия отбелязва най-голямото увеличение на цените на апартаментите, Швейцария все още запазва най-висока цена на квадратен метър – 18 781 евро, както и най-високи средни доходи и разходи за живот.

От друга страна, Гърция е с най-ниска цена на квадратен метър – 2 899 евро, се казва в класацията.

В Сърбия всичко е евтино – освен имотите

В Сърбия цените на апартаментите на квадратен метър са нараснали с 82,66% от 2023 г. до 2024 г., достигайки около 3721 евро, но средният доход изглежда не е успял да се задържи с тях, достигайки средно 764 евро на месец.

Въпреки това разходите за живот в Сърбия са сравнително ниски - 641 евро на месец, което може да смекчи донякъде експоненциалното нарастване на цените на апартаментите.

Една от основните причини за силния ръст на цените е, че лихвените проценти по жилищните кредити все още са доста ниски. Освен това има много инвестиции в имоти от страна на граждани, които се опитват да насочат спестяванията си в чуждестранна валута към този сектор.

Това често е един от най-изгодните начини за инвестиране на чуждестранна валута в Сърбия, тъй като спестяванията носят много ниска лихва в банките. От друга страна, колебанията на валутните курсове продължават да представляват сериозна заплаха.

Директното инвестиране в недвижими имоти в Сърбия е по-целесъобразно и за хората с гъвкава работа, тъй като без постоянна заетост те имат малка надежда да получат банкови жилищни кредити. Липсата на други подходящи инвестиционни възможности също води до допълнителен интерес към сектора на недвижимите имоти.

Голямото количество по-евтини възможности за строителство и инфраструктура в покрайнините и периферията на градовете също означава, че не е необходим твърде голям капитал, за да станете първоначален инвеститор в недвижими имоти в Сърбия.

Войната между Русия и Украйна доведе до голям приток на руски и украински наематели в Сърбия през последните месеци. В резултат те обикновено предлагат да плащат повече за апартаменти, което води до това, че наемодателите често изселват настоящите наематели, за да ги настанят.

Наплив от дигитални номади вдига цените в Литва

Цените на апартаментите в Литва са се повишили със 75,78% от 2023 до 2024 г. до 4841 долара, като разходите за живот са малко по-високи от тези в Сърбия - средно 828 долара на месец. Средните заплати обаче са почти двойно по-високи от сръбските - 1 624 долара на месец.

По този начин, въпреки че цените на имотите в Литва продължават да нарастват силно напоследък, тази инфлация изглежда все още не се е отразила твърде много на разходите за живот в сравнение с останалата част на Европа.

През последните няколко месеца цените на апартаментите в Литва се повишиха по няколко причини. Един от основните фактори е сравнително силният ръст на заплатите в някои сектори, за да се поддържат в крак с по-високата инфлация.

В страната се наблюдава и значително увеличение на разходите за строителни материали, както и за труд.

През последните няколко години много повече компании от ИТ и други сектори са установили база във Вилнюс и други по-големи градове поради сравнително ниските оперативни разходи. В резултат се наблюдава наплив от служители и техните семейства, които търсят апартаменти в тези райони.

Освен това, по време на пандемията и след това, някои литовски продавачи на недвижими имоти, за разлика от западноевропейските си колеги, предпочетоха да изчакат кризата, вместо да намалят цените си.

По същия начин пазарът на жилищно строителство също беше значително активен, като същевременно предлагаше допълнителни предимства на потенциалните купувачи. По този начин страната успя да излезе от пандемията със сравнително силен пазар на недвижими имоти.

Глад за нови жилища в Румъния

На трето място се нарежда Румъния, където цените на апартаментите са скочили със 74,50% - до 3185 долара за квадратен метър.

Въпреки това разходите за живот все още са значително по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа - 679 долара. От друга страна, средният доход също е умерено нисък - 1093 долара.

През последните няколко години цените на апартаментите в Румъния отбелязаха висок ръст поради повишеното търсене и недостига на нови апартаменти. Това се дължи главно на по-високите разходи за строителство, както и на недостига на работна ръка и неподкрепящите данъчни мерки.

Ускоряването на развитието на инфраструктурата и известно нарастване на заплатите също доведоха до увеличаване на търсенето в сектора на недвижимите имоти в последно време.

Малта като данъчен рай за богати европейци

Цените на апартаментите в Малта се повишават сравнително по-бавно от тези в горните държави в периода 2023-2024 г. – с 47,54%, като цената на квадратен метър е 3397 евро. Въпреки това в Малта се наблюдават и сравнително високи разходи за живот – около 1000 евро на месец, докато средните доходи остават само няколко стъпки пред разходите – 1257 евро на месец.

Това би могло да отразява нарастващото търсене на имоти в Средиземноморието, като се имат предвид значителните данъчни и правни промени, настъпили в ключови европейски държави като Обединеното кралство и Франция. Те доведоха до напускането на лица с по-висока нетна стойност от тези страни, за да се установят в други с по-благоприятни разпоредби, като Малта и Италия.

Малкият географска площ на Малта и относително големият брой на населението също доведоха до голямо търсене на земя и апартаменти поради тяхната ограниченост, което допълнително повиши цените.

Поради факта, че някои от наличните апартаменти се отдават под наем като Airbnb имоти и краткосрочни наеми, за да се задоволи високият туризъм в страната, броят на апартаментите за местните жители намалява още повече. Това също допринася за скока на цените.

Туризмът изстрелва нагоре цените в Испания

Испания се нарежда на пето място с 44,34% увеличение на цените на апартаментите, които през изминалата година са достигнали 5 637 евро на квадратен метър.

Въпреки това разходите за живот остават доста ниски – 760 евро), почти на равнището на източноевропейските икономики, макар сравнително по-силната икономика и стабилния туристически сектор.

Средните заплати също са високи – 2212 евро, което показва, че страната може би е на път да се възстанови от пандемията.

Основната причина за скока в цените на апартаментите в Испания се дължи на факта, че голяма част от наличните се намират в райони, които се считат за туристически. Сред тях са Сан Себастиан, Мадрид, Валенсия, Барселона, Палма де Майорка, Аликанте и Коста дел Сол.

В резултат на това, както и в Малта, някои от наличните апартаменти са заети от чужденци или от краткосрочни наематели, което кара местните жители да плащат по-високи цени.

Възстановяването на сектора на недвижимите имоти през последните няколко години, както и бурното развитие на пътуванията след пандемията също допринесоха за това.