През 2023 г. провинция Барселона с 5,5 млн. жители е приела 26 млн. туристи. Прякото икономическо въздействие е било 12,75 млрд. евро - сума, от която до голяма степен зависи каталунската икономика.

Въздействието на скорошните протести срещу масовия туризъм, както и съобщението на кмета за премахване на 10 000 туристически апартамента до 2028 г. не бяха приети добре от сектора, пише Euronews.

„Цените на наемите се повишиха значително през последните 10 години и смятам, че администрацията се опитва да прикрие недостатъците си, като използва съществуващите апартаменти за други цели. Но това няма да реши проблема“, казва Бонавентура Дурал, управляващ директор на Durlet Apartments, компания за отдаване на туристически апартаменти под наем в града.

По данни на Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона (APARTUR) този виж имоти представляват едва 0,77% от жилищата в града. Те предупреждават, че ограничаването на лицензите може да увеличи броя на незаконните апартаменти и потенциално да доведе до изчезването на 40% от туристическия продукт на града.

„Със сигурност това ще окаже въздействие. Но мисля, че няма да се отрази само на хотелиерския бранш, а ще има последствия във всички услуги. Сега, през лятото, всички знаят, че в Барселона местната клиентела изчезва поради горещините и хората си тръгват от града. Туристите съставляват 50% от нашата клиентела“, казва пред Euronews Марк, който е управител на ресторант.

Пабло, който е от Белгия и посещава града със семейството си, се съгласява с него.

„Мога да разбера, че на хората малко им е писнало от туризма, но все пак той също поддържа града жив. Те се нуждаят от туризъм. Мисля, че ако това спре, търговците ще трябва да се борят още повече. И смятам, че, да, ще загубят доста“.

Миналия уикенд хиляди хора демонстрираха в Майорка срещу негативните последици от свръхтуризма.

Организаторите на шествието смятат, че неконтролируемият брой туристи води до намаляване на заплатите, загуба на качеството на живот, шум и повишаване на цените на жилищата.

Демонстрантите протестираха под надслов „Да променим курса – да ограничим туризма“ в акция, към която се присъединиха още 110 граждански организации.

По-рано тази година жители на Малага изразиха разочарованието си, като облепиха центъра на испанския град със стикери, които казват на посетителите какво мислят за тях, а на Канарските острови ситуацията е не по-малко драматична, допълва Euronews.

Свръхтуризмът не се ограничава само до Балеарските острови.

Много европейски страни въвеждат туристически такси, включително Венеция, която също забрани на круизните кораби да влизат в застрашената й система от канали.

В Амстердам от месеци властите и местните жители се опитват да ограничат пияните туристи, предимно британски, от прояви в центъра.

В Атина кметът обяви проучване на туристическия капацитет, за да се определят границите на града и да се съберат данни за краткосрочните наеми и хотелите.

Въпреки че проблемът изглежда глобален, Испания е тази, която засега води най-ожесточена борба с него.