Богатите американски семейства все по-често подават молби за второ гражданство и национално пребиваване като начин да се предпазят в случай на финансов риск, сочат данни на адвокатска кантора Henley&Partners.

За тази цел се създават "паспортни портфейли" – колекции от втори и дори трети или четвърти гражданства, в случай че се наложи да напуснат страната си, допълва CNBC.

Henley&Partners, която е специализирана в областта на гражданствата за високопоставени лица, заяви, че американците са повече от всички други националности, когато става въпрос за осигуряване на алтернативно пребиваване или допълнително гражданство.

"САЩ са велика сила и да притежаваш американски паспорт е нещо невероятно, но ако съм богат, бих искал да се предпазя от нивата на нестабилност и несигурност.

Идеята за диверсификация е добре разбрана от заможните лица по отношение на това, в какво инвестират. Няма смисъл от само едно гражданство и местожителство, когато всъщност има възможност да диверсифицирам и този аспект", казва Доминик Волек, ръководител на групата за частни клиенти в Henley & Partners.

Неотдавнашни високопоставени примери за второ гражданство включват милиардера инвеститор в технологии Питър Тийл, който получи гражданство в Нова Зеландия и бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт, който кандидатства за гражданство в Кипър.

Разбира се, богатите хора не се отказват от американското си гражданство. Въпреки че сравнително малък брой американци го правят, за да обявят нова държава на произход, главно поради изискванията за подаване на данъчни декларации, т.нар. "данък за напускане", който се изисква за отказ от гражданство, прави това финансово непосилно за повечето лица, изключвайки ултрабогатите.

Вместо това много заможни американци се оглеждат за допълнителна виза или програма за гражданство, която да допълни американския им паспорт.

Според Henley&Partners най-предпочитани дестинации за допълнителни паспорти са Португалия, Малта, Гърция и Италия.

Португалската програма "Златна виза" е изключително популярна, тъй като предоставя възможност за пребиваване и гражданство с безвизово пътуване в Европа, в замяна на инвестиция от 500 000 евро във фонд или частен капитал.

Малта предлага "златна виза" срещу 300 000 евро, инвестирани в недвижими имоти, която според Волек е станала "особено популярна сред американците".

"С Малта вие ставате европейски гражданин с пълни права за установяване в цяла Европа. Така че, можете да живеете в Германия, децата ви могат да учат във Франция и имате право да живеете, работите и учите в Европа", допълва той.

Има три основни причини за нарастването на портфейлите с паспорти или "диверсификацията по местоживеене".

Алтернативният паспорт улеснява пътуването на американските граждани, които се отправят към части на света, не толкова приятелски настроени към САЩ.

"За американските, британските и израелските граждани, които внезапно не са сигурни, че са добре дошли в чужбина, допълнителните паспорти осигуряват жизненоважна гъвкавост", се казва в доклада на Henley&Partners.

"В условията на нарастваща глобална нестабилност притежаването на гражданство на друга държава, особено на такава, която се счита за по-неутрална или политически благосклонна, е ценна резервна и алтернатива."

Друга причина е бизнес пътуването, което може да бъде по-безопасно и по-малко забележимо с неамерикански паспорт в много страни.

Американските бизнес лидери биха могли да станат обект на "недоволство, вземане като заложници или дори тероризъм в хаоса на сринати държави и високорисковите страни, до които им се налага да пътуват с бизнес цели", се посочва в доклада.

Заинтересованите страни варират от мениджъри на хедж-фондове, които се срещат с глобални клиенти, до ръководители на минни компании, които посещават обекти на дейност, допълват авторите на доклада.

Използването на вторичен паспорт може също така да подпомогне трансграничните финансови трансфери или сделки в рамките на новата държава.

Някои богати американци просто искат да имат резервно гражданство, за да бъдат по-близо до семействата си, които живеят в чужбина, или поради причини, свързани с начина на живот в новата ера на дистанционната работа.

За други пък водеща е политиката на САЩ.

"Всички ние живеем в несигурни времена, не само в САЩ, но и във всички държави по света", казва Волек. "Кой знае какво ще се случи. Наистина е важно да имаме не само план B, но и план С и D."

В световен мащаб миграцията на милионери се очаква да достигне нов връх тази година, тъй като войните, правителствените мерки за ограничаване на богатството и политическата несигурност карат все повече богати да се насочат към други държави. През 2024 г. се очаква 128 000 милионери да се преместят в нова държава, което е повече от 120 000 през 2023 г. и 51 000 преди 10 години.

САЩ остават водеща дестинация за милионери, които напускат други държави, с нетен приток от 2200 милионери през 2023 г. и прогнозиран приток от 3500 през 2024 г. Китай е най-големият източник на емиграция на милионери, като миналата година е загубил нетно 13 500 милионери.