Над 100 страни със средни доходи попадат в задънена улица по пътя си на развитие от ниски доходи към богатство и растеж.

Това са изводите в новия доклад на Световната банка, според които отчасти тази тенденция се дължи на вече установеното там статукво.

Финансовата институция отбелязва, че с нарастването на богатството на държавите повечето достигат до плато, което е около 10% от годишния БВП на САЩ на човек.

Това е "капанът на средните доходи", ако използваме термина, въведен от Световната банка, пише Euronews.

В края на 2023 г. 108 държави са класифицирани като държави със средни доходи, всяка от които има годишен БВП на човек от населението в диапазона от 1136 долара (1348,5 евро) до 13 845 долара (16 434,7 евро).

"Амбицията на 108-те страни със средни доходи е да достигнат статут на високи доходи през следващите две или три десетилетия", се казва в доклада на Световната банка.

От 1990 г. само 34 държави със средни доходи са успели да осъществят този преход – показател, който Световната банка счита за "мрачен".

Всъщност забавянето на растежа е по-често срещано в страните със средни доходи, отколкото в тези с ниски или високи доходи.

Оценките на Световната банка сочат, че ако инвестициите в растежа следват последните и историческите тенденции, повечето държави със средни доходи вероятно ще преживеят значително забавяне между 2024 и 2100 г.

Как да избегнем капана на доходите

Според Световната банка една от причините, поради които държавите достигат плато на доходите, е, че политиките им за растеж са погрешни.

Според доклада държавите със средни доходи трябва да предприемат тристранен подход, като се съсредоточат не върху вътрешните инвестиции, но и върху "вливането".

Вливането е, когато държавите имитират технологии и бизнес модели, използвани от по-напреднали икономики.

Едва след като една страна е осъществила успешно инвестициите и внедряването, тя може да се съсредоточи върху иновациите. Това означава, че вместо да заимстват идеи от други новатори, държавите могат да разширят границите.

Световната банка подчертава, че силните институции са важни, ако държавите искат да следват това ръководство от три стъпки. Тя също така предупреждава за опасности от протекционизма, който може "потенциално да влоши разпространението на знания в страните с ниски и средни доходи".

Пречупване на статуквото

"Бурните периоди могат да са носител на нови идеи, продукти, процеси и практики към икономиките със средни доходи", твърди Световната банка в доклада.

Въпреки че статуквото не винаги е отрицателно, непроменената бизнес среда може да попречи на иновациите и растежа.

За да се избегне стагнацията, Световната банка съветва страните със средни доходи да не позволяват на утвърдени компании да задържат социалната мобилност. Големите компании биха могли да направят това, като пазят ресурсите или ограничават достъпа до възможности.

"Както утвърдените, така и новонавлизащите компании могат да създават стойност. Установените компании носят мащаба, докато новонавлизащите носят промяната", допълват от банката, което означава, че нито една от тях не трябва да бъде порицавана или покровителствана.

Макар че новите компании могат да внесат нови продукти, производствени процеси или идеи, те все пак трябва да имат правото на провал. "Позволяването на неефективните практики и бизнес модели да се провалят е основен принцип на творческото разрушение", твърди Световната банка.

В резултат на това икономическите кризи могат да бъдат както възстановителни, така и болезнени.

Награждаване на таланти

Растежът изисква креативност, талант и умения, които могат да бъдат насърчавани или потискани чрез ефективни политически решения.

"Страните със средни доходи разполагат с по-малки запаси от квалифицирани таланти в сравнение с развитите икономики и са по-малко ефективни в използването, така че трябва да станат по-добри както в натрупването, така и в разпределянето на таланти", пишат авторите на доклада на Световната банка.

Един от начините за модернизиране на работната сила е да се инвестира в образованието и да се даде възможност на талантливите хора да се развиват независимо от техния произход или пол.

Според Световната банка до 40 % от наблюдавания растеж в САЩ между 1960 и 2010 г. може да се отдаде на намаляването на половата и расовата дискриминация в образованието и работата.

Възпитаването на талантлива работна сила е по-важно от всякога, тъй като застаряващото население, нарастващите нива на задлъжнялост и климатичната криза застрашават растежа.

Според Световната банка капанът на средните доходи "има последици за целия свят".

"В страните със средни доходи живеят трима от всеки четирима души и почти две трети от тези, които се борят с крайната бедност", се подчертава в доклада.

"Те са отговорни за 40% от общото икономическо производство в света и за почти две трети от глобалните въглеродни емисии. Накратко, глобалните усилия за премахване на крайната бедност и за разпространение на просперитета и благосъстоянието, ще бъдат до голяма степен спечелени или загубени в тези страни.", допълват от Световната банка.