Световната икономика е на път да отбележи най-лошия си растеж от 30 години насам.

Прогнозите на Световната банка са, че през 2024 г. глобалният растеж ще се забави за трета поредна година, като ще спадне до 2,4 % от 2,6 % през 2023 г., се казва в последния доклад на организацията "Глобални икономически перспективи", публикуван днес, 9 януари.

След това се очаква растежът да се повиши незначително до 2,7 % през 2025 г., въпреки че ускорението през петгодишния период ще остане с почти три четвърти от процентния пункт под средния темп от 2010 г.

И въпреки че световната икономика се оказва устойчива на рисковете от рецесия през 2023 г., повишеното геополитическо напрежение ще представлява ново предизвикателство в краткосрочен план, смятат от организацията, поради което през 2024 г. и 2025 г. повечето икономики ще растат по-бавно, отколкото през предходното десетилетие.

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.

"Имаме война в Източна Европа, рускаta инвазия в Украйна. Имаме сериозен конфликт в Близкия изток. Ескалацията може да има значителни последици за цените на енергията, които биха могли да окажат влияние върху инфлацията, както и върху икономическия растеж", заяви Айхан Косе, заместник главен икономист на Световната банка и директор на Групата за перспективи пред CNBC.

Банката предупреди, че без "сериозна корекция на курса" периодът 2010-2020 г. ще остане като "десетилетие на пропилени възможности".

Развиващите се икономики ще бъдат най-силно засегнати

В регионален план растежът през тази година ще отслабне най-много в Северна Америка, Европа и Централна Азия и Азиатско-тихоокеанския регион - главно поради забавянето на растежа в Китай.

Леко подобрение се очаква за Латинска Америка и Карибския басейн, които излизат от ниска база, докато в Близкия изток и Африка се очаква по-значително ускоряване.

Въпреки това развиващите се икономики ще бъдат най-силно засегнати в средносрочен план, тъй като забавената световна търговия и затегнатите финансови условия оказват силно влияние върху растежа.

Индия влиза в редиците на борсовите суперсили с $4 трилионаСпоред Refinitiv възходът на борсовата стойност на Индия означава, че тя се нарежда след САЩ, Китай и Япония

"В краткосрочен план растежът ще остане слаб, което ще накара много развиващи се страни - особено най-бедните, да се окажат в капан: с парализиращи нива на дълга и слаб достъп до храна за почти всеки трети човек", допълват експертите.

Сега се очаква развиващите се икономики да нараснат само с 3,9% през 2024 г., което е с повече от един процентен пункт под средното равнище за предходното десетилетие.

По-бедни, отколкото преди пандемията

До края на годината хората в приблизително една от всеки четири развиващи се страни и около 40% от страните с ниски доходи все още ще бъдат по-бедни, отколкото в навечерието на пандемията.

Според Световната банка, данните показват, че светът не успява да постигне целта си да превърне 2020-те години в "трансформиращо десетилетие" за справяне с крайната бедност, основните заразни болести и изменението на климата.

Въпреки това добавят, че има възможност да се обърне тенденцията, ако правителствата действат бързо за увеличаване на инвестициите и укрепване на фискалната политика.

Бедните страни са похарчили рекордните $443,5 млрд. за покриване на дълговеРазходите за обслужване на дълга на 24-те най-бедни държави може да нараснат с цели 39% през 2023 и 2024 г., според последния доклад на Световната банка

Все още можем да обърнем тенденцията

"Инвестиционният бум има потенциала да трансформира развиващите се икономики и да им помогне да ускорят енергийния преход и да постигнат широк спектър от цели за развитие", се казва в доклада.

"За да предизвикат подобен подем, развиващите се икономики трябва да приложат всеобхватни пакети от политики за подобряване на фискалната и паричната рамка, разширяване на трансграничната търговия и финансовите потоци, подобряване на инвестиционния климат и повишаване на качеството на институциите.

Това е трудна задача, но много развиващи се икономики вече са успели да се справят с нея. Повторното й извършване ще помогне да се смекчи прогнозираното забавяне на потенциалния растеж през останалата част от това десетилетие.", посочват авторите на доклада.