SWIFT ще изпробва трансакции на живо с токенизирани активи и цифрови валути през следващата година, съобщиха от глобалната мрежа за банков обмен в четвъртък, цитирани от Reuters. Това е най-новата стъпка в бавното интегриране на цифрови активи в по-широката финансова система.

Банките и мениджърите на активи от няколко години проучват възможностите за „токенизиране“ на традиционни активи като облигации. Те се надяват, че чрез използването на цифрови единици - обикновено базирани на блокчейн токени, които представляват дял от базовия актив - търговията може да бъде по-бърза, по-евтина и по-ефективна, включително чрез премахване на посредниците, участващи в много трансакции. Досега обаче те не успяват да спечелят значителна популярност на по-широкия пазар.

Около 90% от централните банки в света също тестват CBDC (Central Bank Digital Currency) - цифрови версии на фиатни пари, които улесняват търговията с токенизирани активи. По този начин финансовите институции искат да отговорят на технологичния напредък, който даде възможност за развитие на криптовалути като Bitcoin.

SWIFT, която играе ключова роля в глобалното банкиране, участва в изпитания както на CBDC, така и на токенизирани активи. През март тя заяви, че ще пусне нова платформа за свързване на CBDC, които в момента се разработват, със съществуващата финансова система.

„Сега виждаме, че индустрията изисква да се излезе от тази тестова фаза и да се види, че даден цифров актив наистина се придвижва, и контрагентът да им плати в реални пари срещу него“, казва Ник Кериган, ръководител на отдела за иновации на SWIFT. „Това е етапът, към който ще преминем през следващата година, макар и по контролиран начин.“

Макар че потенциалът е голям, фрагментираността на пазара го възпрепятства и много малко инициативи са се развили извън вътрешните системи на банките.

По подобен начин централните банки тестват CBDC на едро за трансгранични плащания, но в рамките на малки групи.

Последната инициатива на SWIFT включва различни видове цифрови активи в комбинация с различни платформи.

„За да търгувате успешно и да уреждате трансакция с токенизирани облигации, се нуждаете от парични средства и точно тук се появява токенизираният депозит или CBDC на едро“, казва Кериган. „Не е достатъчно, ако имате само доставка или само плащане, трябват ви и двете“.