Американските инвеститори увеличават финансирането на европейски стартъпи в областта на отбранителните технологии, като това е най-голямата част от частния капитал, постъпил в този процъфтяващ сектор през годината на фона на разрастването на глобалните конфликти.

По данни на Dealroom САЩ са осигурили над 65% от рисковите инвестиции в отбранителни технологии в Европа през тази година, в сравнение с 18% през 2023 г. Този ръст бележи рязък обрат в сравнение с предходната година, когато повече от половината от рисковото финансиране за отбранителни технологии в Европа идва от местни инвеститори, посочва Financial Times.

Американските компании за рисков капитал са предоставили 458 млн. долара на европейски отбранителни стартъпи досега, което е повече от три пъти повече от сумата, инвестирана през всяка друга година, според Dealroom. Като цяло инвестициите на рисков капитал в Европа са нараснали почти пет пъти от 2018 г. насам и се очаква да достигнат 1 млрд. долара през тази година.

Най-голямата сделка, ръководена от САЩ, включва набирането на 450 млн. евро за базираната в Мюнхен Helsing това лято, което е ръководено от General Catalyst и включва Accel и Lightspeed Venture Partners.

Увеличението, казва пред FT Лоренцо Киаварини, който ръководи изследването на рисковите фондове и стартъпите в Dealroom, е знак, че европейският сектор на стартиращите предприятия узрява, като някои компании набират по-големи кръгове, в които американските инвеститори са в по-добра позиция да допринесат повече.

Рисковите инвеститори, особено в Европа, дълго време бяха предпазливи в подкрепата на технологични компании в областта на отбраната поради етични съображения, но това започна да се променя след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Според Халед Хелиуи, партньор в Plural, инвестиционен фонд за ранни етапи, в Европа е настъпила „фундаментална промяна поради извънредната ситуация, пред която сме изправени“.

Plural е набрал 760 млн. евро в два кръга за финансиране, като във втория преобладават европейските инвеститори.

„Ние наистина се грижим за суверенитета на Европа и за привличането на повече индустриални сили на континента“, казва Хелиуи пред FT.

Алекс Кехоу, основател и главен изпълнителен директор на британския стартъп Vizgard, който произвежда софтуер за автоматизация на камери с изкуствен интелект, отбелязва, че достъпът до капитал се е променил през последните три години. Последното набиране на средства на компанията не само е било презаписано, но и много по-бързо от предишния кръг през 2021 г. Vizgard е набрала повече от 1 млн. паунда и то „много бързо“, посочва той.

Повече инвеститори, според Кехоу, са признали, че има „спешна нужда от финансиране на тези нововъзникващи технологии“ с по-голям акцент върху това „колко бързо трябва да попаднат в ръцете на операторите“.

По данни на Dealroom общият размер на рисковия капитал, привлечен в Европа от 2018 г. насам за отбранителните компани е достигнал 3 млрд. долара, като Германия, Обединеното кралство и Франция се радват на 87% от него.

Мюнхен привлича най-много рисково финансиране в Европа, главно благодарение на Helsing - стартъп с фокус върху изкуствения интелект, който някои смятат за европейския отговор на американската Anduril.

Последното набиране на средства оценява Helsing на около 4,95 млрд. евро.

Секторът на отбранителните технологии сега представлява 1,8% от европейското финансиране с рисков капитал. От 2022 г. насам този дял се е увеличил повече от три пъти, тъй като екосистемата в региона е достигнала зрялост.

Въпреки по-големия приток на капитали, експертите от сектора предупреждават, че за европейските стартиращи предприятия остават предизвикателства.

Никълъс Нелсън, партньор в MD One Ventures, казва, че все още се съмнява дали ще се появи европейски Аnduril, като се има предвид фрагментираният характер на пазара, различните национални изисквания, а също и възгледи за отбранителните технологии в различните държави.

„Докато не се установи единен набор от изисквания в тези страни, ще бъде трудно и скъпо за една компания да се разрасне. Това не означава, че не може да се направи европейски проект, но той ще бъде на определени пазари.“

Ерик Шлезингер, основател на 201 Ventures, предупреждава, че „само капиталът не е решение“.

Според него инвеститорите „трябва да покажат на стартъпите, че могат да им помогнат да се справят с допълнителните трудности в отбранителния сектор - например обществени поръчки, лобиране, експортен контрол или таланти с разрешение за достъп до класифицирана информация - в множество държави и езици“.

„Всички са фокусирани върху капитала, включително правителствата, но това, което трябва да се направи, е да се започне купуването на модерни технологии в подкрепа на тези новатори.“