В понеделник, една година след опустошителното нападение на „Хамас“ срещу Израел, което предизвика войната в Газа, „Хизбула“ изстреля ракети към третия по големина израелски град - Хайфа, а Тел Авив демонстрира готовност да разшири офанзивата си в Ливан.

Израелците проведоха редица церемонии и протести, за да отбележат първата година от нападението на 7 октомври – година, в рамките на която конфликтът в Газа се разпространи из целия Близък изток и породи опасения за всеобхватна регионална война.

Подкрепяната от Иран „Хизбула“, която е съюзник на палестинската групировка „Хамас“, обяви, че е насочила ракети Fadi 1 към военна база южно от Хайфа и е нанесла още един удар по Тиберия, на 65 км. По-късно ливанската групировка съобщи, че е насочила ракети и към райони северно от Хайфа. Израелските военни потвърдиха, че около 190 снаряда са навлезли на тяхна територия в понеделник и има поне 12 ранени.

Междувременно са били убити двама израелски военни на ливанска територия, с което броят на загиналите в операцията там достигна 11 души.

Военновъздушните сили на Тел Авив пък са предприели мащабни бомбардировки по цели на „Хизбула“ в Южен Ливан. Министерството на здравеопазването на страната съобщи за десетки смъртни случаи, включително 10 пожарникари, убити при въздушен удар по общинска сграда в граничния район. Откакто преди година „Хизбула“ започна да обстрелва Израел в знак на солидарност с „Хамас“, са загинали около 2000 ливанци, повечето от които през последните няколко седмици.

Израелските военни описват сухопътната си операция в Ливан като „локализирана, ограничена и целенасочена“, но от миналата седмица мащабите ѝ непрекъснато се увеличават. В понеделник в рамките на един час Израел е нанесал въздушни удари по 120 цели в Южен Ливан, включително срещу специалните части „Радуан“, ракетните сили на „Хизбула“ и разузнавателната ѝ дирекция.

„Тази операция следва поредица от удари, насочени към разграждане на възможностите на „Хизбула“ за командване, контрол и обстрел, както и към подпомагане на сухопътните сили в постигането на оперативните им цели“, се казва в изявление на военните.

Разрастващият се конфликт породи опасения, че Съединените щати и Иран могат да бъдат въвлечени в по-широка война в богатия на петрол регион. Опасенията за това допълнително нараснаха, след като на 1 октомври Техеран изстреля бараж от ракети към Израел, а Тел Авив се закани да отвърне на удара и обяви, че в момента преценява възможностите си. Възможна цел са иранските петролни съоръжения.

Ракети по Хайфа

В изявление на израелските военни, цитирано от Reuters, се казва, че пет ракети са били изстреляни към Хайфа - голямо средиземноморско пристанище - от Ливан, като те са били посрещнати от прехващачи.

Други 15 ракети са били изстреляни към Тиберия в Северен Израел - някои от тях са били свалени, но пет са намерили целта си.

Ракета земя-въздух, изстреляна от Йемен към централната част на Израел, също е била прехваната. Подкрепяното от Иран движение „Хути“, което контролира Северен Йемен, също атакува Израел през последната година в знак на солидарност с палестинците в Газа.

От „Хамас“ също обявиха, че са насочили ракетен залп към Тел Авив.

Равносметка

През изминалата година Израел е бомбардирал повече от 40 000 цели в ивицата Газа, открил е 4700 тунелни шахти и е унищожил 1000 ракетни площадки, съобщиха военните на страната в понеделник.

В рамките на този период са били убити 726 израелски военни, като 380 от тях са загинали при нападенията от 7 октомври, а 346 - в боеве в Газа от 27 октомври 2023 г.

Ранените израелски военнослужещи са 4576.

В данните за отбелязване на годишнината от 7 октомври израелските военни съобщиха също така, че от началото на войната са зачислени 300 000 резервисти - 82% мъже и 18% жени, като почти половината от тях са на възраст от 20 до 29 години.

От началото на войната от Газа по Израел са изстреляни 13 200 ракети. Други 12 400 са изстреляни от Ливан, а 60 от Сирия. От Йемен те са 180, а от Иран - 400.

Израелската армия е убила повече от 800 „терористи“ в Ливан, където са били ударени 4900 цели от въздуха. През изминалата година Израел е арестувал повече от 5000 заподозрени в Западния бряг и долината на река Йордан.

Тел Авив разкри също така, че през изминалата година са били убити осем командири на бригади на бойци от Газа, около 30 командири на батальони и 165 командири на роти.

Войната в Газа започна, след като палестински бойци на „Хамас“ нападнаха южен Израел на 7 октомври 2023 г., като убиха 1200 души и взеха около 250 за заложници, според израелските данни. Повече от 100 заложници продължават да бъдат в плен на групировката.

При последвалата военна атака на Израел срещу Газа са загинали близо 42 000 палестинци, по данни на здравното министерство на Газа.