Apple беше отхвърлена от инвестиционната компания Jefferies късно в неделя. Анализаторът Едисън Лий понижи рейтинга на акциите на компанията от „Buy“ на „Hold“, позовавайки се на опасения за завишени очаквания за новите iPhone-и с изкуствен интелект.

Според Лий, хардуерът на смартфоните все още не е достатъчно усъвършенстван, за да може да поеме високотехнологичния изкуствен интелект, на който се надяват анализаторите и потребителите на iPhone.

„Близкосрочните очаквания за iPhone 16 и дори 17 са твърде високи“, казва той.

Големите технологични компании се надпреварват да въвеждат иновации в областта на генеративните технологии за изкуствен интелект и да си осигурят място на пазара, доминиран от изкуствения интелект. До това лято Уолстрийт се притесняваше дали Apple може да настигне конкуренти като Google и Microsoft, които побързаха да пуснат нови чатботове и чипове с изкуствен интелект. През това време главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук оставаше неуловим относно плановете на производителя на iPhone за изкуствен интелект, пише Yahoo Finance.

Сега, когато компанията даде ход на своята визия за изкуствен интелект с предстоящото пускане на Apple Intelligence, следващото ѝ препятствие - подобно на нейните конкуренти - е да докаже, че може да монетизира тези планове за изкуствен интелект.

Акциите на Apple спаднаха с 2,3% в понеделник.

„За разлика от сървърите с изкуствен интелект, смартфоните не разполагат с високоскоростна памет и усъвършенствани технологии за опаковане, които позволяват бърз трансфер на данни между AP и паметта, като по този начин ограничават възможностите им за изкуствен интелект“, посочва Лий и добавя: “Да се очаква ускорен цикъл на подмяна на смартфоните сега заради изкуствения интелект според нас е преждевременно.“

Според експерта, на производители като Apple ще им трябват още две до три години, за да създадат хардуер за смартфони, който да е в състояние да работи безпроблемно със софтуер за изкуствен интелект.

Apple представи своя пакет от инструменти за изкуствен интелект, наречен Apple Intelligence, на своята Световна конференция за разработчици през юни.

Дългоочакваният дебют на Apple в областта на изкуствения интелект, в допълнение към разкриването на партньорството с OpenAI, доведе до рекордно високи стойности на акциите на компанията. Това повече от облекчи притесненията на инвеститорите, свързани с множеството лоши новини за Apple в началото на годината - от затруднения в продажбите на iPhone и съкращения до сблъсъци с антитръстовите регулатори.

Анализаторът на Bank of America Уамси Мохан прогнозира бъдеще, в което „интелигентните телефони“ на Apple с изкуствен интелект ще доминират на пазара.

Но първоначалното пускане на пазара на iPhone 16 на Apple, оборудван с хардуер за работа с функциите Apple Intelligence, които започват да се разпространяват този месец, засега разочарова Уолстрийт.

Анализаторите твърдят, че търсенето на най-новия смартфон на Apple е по-слабо, отколкото е било след пускането на пазара на предишни модели iPhone, като посочват като показател времето за доставка.

Въпреки че както новите, така и настоящите клиенти на Apple искат да купят iPhone 16 заради по-бързата му свързаност, по-малко от тях посочват предстоящите функции на Apple за изкуствен интелект като мотивиращ фактор, според последното проучване на потребителите на JPMorgan.

Около 65% от анализаторите на Уолстрийт, които покриват Apple, препоръчват покупка на акциите и виждат, че през следващите 12 месеца те ще поскъпнат с около 9% до близо $245. Лий очаква акциите да спаднат с около 6% до $213.