Apple обяви новата си линия продукти: Apple Watch, iPod и серията iPhone 16. Една от водещите теми в различните устройства са новите функции за наблюдение на здравето. Te внасят уникален, клинично значим ъгъл в тези продукти, като например способността на AirPods Pro 2 да действат като слухови апарати.

Други функции, като например откриване на сънна апнея, нова цялостна информация, предоставяна в режим на жизнени показатели, и информация за здравето по време на бременност, са част от стремежа на компанията да предоставя не само по-задълбочени и по-точни, но и по-персонализирани данни.

ZDNet описва някои от най-впечатляващите здравни функции в трите нови продукта.

Режим на слухов апарат в AirPods Pro 2

AirPods Pro 2, премиум линията слушалки на Apple, вече могат да се използват като слухови апарати без рецепта, както и да предоставят няколко свързани със слуха показатели и тестове. Това променя ситуацията за хора, които нямат достъп до подобни медицински продукти.

AirPods Pro 2 могат също така да предоставят клинично валидирани тестове, които оценяват слуховите способности и следят напредъка в загубата на слуха. Това ги прави първите налични в търговската мрежа слушалки, които разполагат с подобни функционалности.

Режим Vitals

Новото приложение Vitals на Apple Watch е предназначено да контекстуализира цялостните здравни данни по начин, който действително има смисъл за потребителите. То взема показатели като сърдечен ритъм, температура и нива на кислород в кръвта, докато потребителят спи, обработва ги чрез алгоритъма на часовника и след това показва на сутринта дали са в норма или не.

Ако часовникът установи, че някои от тези жизненоважни показатели са твърде високи или ниски, или има внезапен скок или спад, той ще уведоми потребителя и ще му предложи някои подходящи промени в начина на живот или действия, които да предприеме и които биха могли да облекчат тези проблеми.

Откриване на сънна апнея

Това е функция, която вече беше демонстрирана в Galaxy Watch Ultra на Samsung по-рано тази година, така че не беше голяма изненада, че тя присъства и в новия Apple Watch. Въпреки това, в съответствие с приложението Vitals, тя е интегрирана в цялостна колекция от други показатели, като сърдечен ритъм, телесна температура, движение, но най-вече данни за дишането.

Акселерометърът на часовника е снабден с възможност за откриване на смущения в дишането и ако те се появяват достатъчно често в интервали, които маркира алгоритъмът, той ще предупреди потребителя да посети медицинско лице за изследване за сънна апнея.

Проследяване на бременността

Apple Watch Series 10 отново се фокусира върху данните за бременност, съчетани с алгоритъма за проследяване на цикъла. Въпреки че няма специално приложение само за бременност, ако посочите, че сте бременна в приложението за проследяване на цикъла, то ще покаже гестационната ви седмица и ще проследи състоянието на бременността спрямо други здравни данни.