Богатата културна сцена е емблема за някои градове, други са епицентър на бурен нощен живот; трети се гордеят с кулирната си съкровищница или с очарователни улици и квартали.

Но има един град, в който всичко това се случва накуп – от кафенетата до нощните клубове, от живата музика до изкуството и той беше обявен за „Град на годината“ от списание Food and Travel.

Става въпрос за германската столица Берлин, съобщава TimeOut.

Всяка година списанието награждава един град въз основа на неговото културно и кулинарно разнообразие, а Берлин победи в конкуренция с международни дестинации като Кейптаун, Сеул, Сидни, Токио и Цюрих.

„Радваме се на признанието на читателите на списанието за творческата сцена на Берлин. Титлата показва, че храната вече се е превърнала в истинска причина да ни посетите“, заяви Бъркард Кикер, говорител на visitBerlin.

Очарованието на германската столица не е новина за любителите на пътешествия, тъй като тази година тя беше обявена и за третия най-добър град за посещение в цял свят (и най-добрият в Европа). Досега обаче културната сцена не успяваше да наложи достатъчно заслужения си блясък, което се поправя с признанието на Food and Travel.

Ако вече сте започнали да проучвате кога има самолетни билети до Берлин, бъдете сигурни, че германската столица предлага абсолютно всичко, което може да се желае от почивката в града – от заведенията и отличните барове до невероятните нощни клубове и местата за жива музика, както и закусвални за брънч, изискани ресторанти, шумни атракции и музеи с исторически съкровища.

Любопитна подробност е, че въпреки зашеметяващите 947 млн. евро, инвестирани в културната сцена на Берлин, световноизвестните нощни заведения все още се борят с постпандемичните промени в отношението към клубната култура и излизането навън.

Последната жертва на това е емблематичният Watergate, институция на берлинския нощен живот, който ще затвори врати окончателно след последното новогодишно парти през декември тази година, припомня TimeOut.

Ръководството на клуба обяви „трудното решение“, като се позова на финансовия натиск, дължащ се на инфлацията и нарастващите цени на енергията, промененото отношение на младите хора към нощния живот и предпочитанията им към фестивали, както и намаляването на евтините полети, което според тях е навредило на посетителите, съобщава The Guardian.

Watergate се превърна в едно от най-елитните места за нощен живот в Берлин и привличаше високопоставени диджеи. Тази година дори беше включено в класацията на DJ Mag за 100-те най-добри клуба в цял свят.