Мнозинството от българите и останалите граждани на ЕС (72%) са на мнение, че Шенген е сред основните постижения на ЕС.

Това показват данните от ново проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия, съобщава БТА.

Според 76% от българските участници в допитването (82% в ЕС) Шенген на първо място дава възможност за общуване с хора от други култури; за 74% у нас (80% в ЕС) пространството без гранични проверки е от полза за бизнеса, за 66% (75% в ЕС) то има повече предимства, отколкото недостатъци.

Над 60% казват, че Шенген подобрява сигурността, а над 50% са на мнение, че в следващите години трябва да се вложат повече усилия за охраната на външните граници на ЕС.

Над половината от българите казват, че никога не са пътували в Шенген като туристи (54% срещу 38% в ЕС), за пазаруване (77% у нас и 73% в ЕС), по работа (85%).

Общо 21% от българските фирми (33% в ЕС) отчитат, че принадлежността на страната им в Шенген води до по-ниски цени в тяхната работа, а 13% (24% в ЕС) – че това е важно за техните клиенти.

Според 82% от българските дружества и 83% от останалите в ЕС, Шенген създава възможности за бизнес, но 62% от отговорите у нас и 57 % в ЕС показват, че фирмите не поддържат бизнес отношения с партньори в държави от Шенген.

Според 46% от отговорите у нас и 56% в останалите страни от ЕС, дружествата не взимат решение с кого да правят бизнес според това дали и двете фирми са установени в ЕС.