Емблематичната бронежилетка на Банкси, станала хит след изпълнението на рапъра Stormzy на Гластънбъри през 2019 г., беше продадена в Лондон за цели 780 000 паунда (932 000 евро).

Тя е една от общо петте, създадени от мистериозния британски художник, и беше обявена на търг с първоначална оценка 300 000 паунда (360 000 евро), съобщава Euronews.

Жилетката принадлежи към линията на Банкси Gross Domestic Product, като за първи път беше изложена в магазин в Кройдън, Южен Лондон през 2019 г. по повод предстоящата комерсиализация на марката Банкси.

През 2020 г. жилетката получи номинация за наградата Beazley Design of the Year и впоследствие беше дарена от Stormzy на Музея на дизайна в Лондон.

„Придобила емблематичен статут от Stormzy по време на легендарното му изпълнение на Гластънбъри, тази реинтерпретация на класическа част от съвременната полицейска броня е най-доброто от Банкси.“, коментира Ема Бейкър, представител на Sotheby's.

„По начин, който само Банкси умее, концентрира сложна социална проблематика в един предмет. Няма съмнение, че това произведение на изкуството е по-актуално сега, отколкото при дебюта в Гластънбъри – събитие, при което се превърна в символ на знаков културен момент.“, допълва тя.

Всъщност графити художникът с неизвестна самоличност създава провокативната бронежилетка, за да привлече вниманието към социалните и политическите вълнения в Обединеното кралство.

Използвайки визуалната сила и културната тежест на флага на Великобритония, той обръща социалния фокус към проявите на расизъм и насилие, както и ръстът на престъпленията с ножове в страната.

Бронежилетката беше предложена на вечерния търг за съвременно изкуство на Sotheby's и изложена в галериите от 3 до 9 октомври.

Продажбата се състоя малко след шестата годишнина от деня, в който Банкси предизвика истински фурор на друг търг в Sotheby's, когато творбата му „Момиче с балон“ се самоунищожи след падането на чукчето на 5 октомври 2018 г. и придоби известност като уникално произведение на пърформанса.

През 2021 г. произведението се завърна на търг в новата си форма и беше продадено за рекордните 18,6 млн. паунда (22,3 млн. евро).

Миналия месец лондонската полиция обвини двама мъже в кражба с взлом, след като друга репродукция на „Момиче с балон“ беше открадната от галерия в Лондон.