Случвало ли ви се е, дори когато работният ви ден не е погълнат от срещи, да вдигнете поглед и с изненада да установите, че вече е следобед, а не сте отметнали съществена част от списъка си с планирани задачи? Разсейването е основен виновник за това.

Някои хора се борят с него като слушат инструментална музика в големи слушалки, например. Други изключват известията от онлайн платформите. Истината е, че при всеки човек работи различна тактика.

Затова Fast Company дава няколко съвета как всеки да открие своя подход.

Разберете когнитивния си стил

Сътрудникът на Fast Company и бизнес консултант Карсън Тейт казва, че има четири различни стила на продуктивност, съответно базирани на приоритети, планиране, подреждане и визуализация.

Приоритизаторите предпочитат логично, аналитично, основано на факти, критично и реалистично мислене. Те са в най-добра форма, когато обработва данни и решава сложни проблеми.

Планиращите харесват организираното, последователно, планирано и ориентирано към детайлите мислене. Те планират времето, необходимо за изпълнение на проектите, организират задачите, създават подробни планове на проектите и приключват работата преди крайните срокове.

Организаторите предпочитат подкрепящото, изразителното и емоционалното мислене. Те обичат да си партнират с хора, за да свършат своята работа, и умеят да изграждат взаимоотношения и да продават идеи.

Визуалистите мислят стратегически за проектите и могат да управляват няколко идеи едновременно. Те виждат голямата картина и не искат да прекарват време в подробности. Те могат да служат като катализатор на промяната, да организират брейнсторм сесии за решаване на проблеми и да стимулират иновациите.

Познаването на силните и слабите ви страни може да ви помогне да откриете най-добрия начин за работа, както самостоятелно, така и с колегите ви.

Подберете правилното време

Според невролозите мозъкът ви преминава през 90-минутни активни цикли, затова те предлагат да планирате работната сесия за този период от време. След това в рамките на тези 90 минути можете да разпределите времето си допълнително:

  • първите 20 минути: Изпълнявайте най-трудните задачи в този отрязък от време. Това е времето, когато умът ви е най-свеж.

  • следващите 40-70 минути: Извършвайте по-бавна и лесна работа.

  • следващите 10 минути: Направете почивка.

Изследователят Миту Сторони съветва, че ако трябва да свършите няколко задачи, помага да ги подредите от трудни към лесни и да ги отмятате в този ред. Ако най-трудната ви задача отнема повече от 20 минути, той предлага да я отложите за началото на следващата 90-минутна работна сесия, когато умът ви е освежен.

Тези препоръки за разпределение на времето са свързани с няколко уговорки. Първо, не очаквайте денят ви да бъде изпълнен с 90-минутни работни сесии с 10-минутни почивки между тях. Сторони казва, че трябва да ограничите интензивната умствена работа до не повече от четири часа дневно. Освен това трябва да променяте времето в зависимост от това колко уморени се чувствате, от коя част от деня в и от вида на работата, която вършите.

Говорейки за това коят част от деня е, всеки има време, когато е най-продуктивен, въз основа на циркадния си ритъм. Даниел Пинк, автор на книгата When: The Scientific Secrets of Perfect Timing, нарича това „хронотип“. Можете да разберете хронотипа си (дали сте сутрешен, нощен или нещо средно между тях), като намерите средната точка между времето, когато обикновено си лягате, и времето, когато се събуждате. Познаването на хронотипа ви помага да определите етапите на деня си - пик, спад и възстановяване - и да планирате целенасочено работата си в съответствие с тях.

Записвайте си

Списъкът със задачи е най-простият и най-разпространен инструмент за продуктивност, но има много начини за неговото съставяне. Проучете кое работи най-добре за вас. Изпълнителният съветник по продуктивността на Google Лаура Мей Мартин предлага да използвате пътна карта от типа „План на деня“, която разделя задачите според това колко са важни и колко време отнема изпълнението им. Тя препоръчва този план да се прави предната вечер, за да можете да започнете деня си готови. Това е добър съвет за всеки тип списък със задачи.

Други експерти предлагат да се напише „анти-списък на задачите“ или „списък на свършеното“, за да се подчертаят всички неща, които сте постигнали. Това може да е особено ценно в дните, когато ви се струва, че не сте свършили достатъчно работа.

И макар че има много приложения и системи за следене на това, което трябва да направите, доказано е, че отделянето на време за написване на нещата на ръка (и зачеркването им!) може да ви накара да забавите темпото, да се съсредоточите повече и да подобрите паметта си - нещо, от което всички се нуждаем, независимо от стила си на продуктивност.