Музиката е неразделна част от работната среда в повечето компании и служи като фонов елемент, който изглежда просто като приятно допълнение към ежедневието.

Нейното въздействие върху производителността обаче е много по-значително, отколкото изглежда на пръв поглед.

Изборът на песни за офиса може да има сериозно влияние върху представянето и ефективността на служителите.

Различните жанрове въздействат по различен начин.

Например, класическата музика, която се характеризира с хармонични и успокояващи мелодии, подобрява концентрацията и паметта.

Този жанр е особено полезен за задачи, които изискват продължително внимание и умствена издръжливост. Липсата на текстове е ключов фактор, тъй като свежда до минимум разсейването, позволявайки на мозъка да обработва информацията по-ефективно.

Чуваш птичи песни? Това ти носи толкова щастие, колкото бонус към заплататаПролетта е точно зад ъгъла, а усещането да видим първия щъркел за сезона - знак, че предстоят по-топли дни, не може да се сравни с нищо друго

Обратно, жанрове като поп или електронна музика могат да бъдат отлични мотиватори за повторяеми или физически задачи. Ритъмът и енергията в тези песни повишават настроението и нивата на енергия, което прави рутинните задачи по-малко монотонни.

Този тип музика може да бъде особено ефективен в екипна среда, където колективното повишаване на енергията е от голяма полза.

Силата на звука, с която се възпроизвежда музиката, също е решаващ фактор. Твърде силната музика може да бъде натрапчива и непродуктивна, като засенчва мислите и разговорите. Музиката с умерена сила, може да създаде приятна и стимулираща работна среда.

18 години чакане: The Rolling Stones обявиха новия албум Hackney DiamondsНа пресконференция оцелялото трио отдаде почит на покойния барабанист Чарли Уотс

В заключение може да се каже, че ролята на музиката на работното място се простира отвъд обикновеното забавление. Нейната способност да влияе върху настроението, концентрацията и цялостната продуктивност е значителна.

Ключът се крие в избора на правилния жанр с подходяща сила на звука и отчитане на индивидуалните предпочитания. Имайки предвид тези фактори, музиката може да превърне работното място в по-динамично, приятно и продуктивно пространство.

Как Доли Партън спечели 10 млн. долара от една песен - без да я изпълняваБлагодарения на своя бизнес нюх, Партън в момента е един от най-богатите музиканти в света

Имайки предвид това, CEOworld анализира близо 12 000 публични плейлисти, свързани с работата, в Spotify и YouTube, включващи над един милион песни.

Проучването установи, че "Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди е най-популярната мелодия за продуктивност на работното място.

Ето кои са останалите в Топ 20:

Four Seasons, Антонио Вивалди

Brandenburg Concertos, Йохан Себастиан Бах

St Matthew Passion, Йохан Себастиан Бах

Vivaldi: Recomposed, Макс Рихтер

Symphony No. 5 In C Minor, Opus 67, Лудвиг ван Бетовен

Vespers, Клаудио Монтеверди

Symphony No. 6, Пьотр Илич Чайковски

Suite bergamasque, Клод Дебюси

Fur Elise, Лудвиг ван Бетовен

Requiem, Волфганг Амадеус Моцарт

Comfortably Numb, Pink Floyd

Angie, The Rolling Stones

Sultans of Swing, Dire Straits

Champagne Supernova, Oasis

Mrs Robinson, Simon and Garfunkel

Only the Good Die Young, Били Джоел

When Doves Cry, Принс

Hotel California, The Eagles

Don’t Stop Me Now, Queen

Helter Skelter, The Beatles