Администрацията на Байдън е поставила нов ултиматум на израелското правителство: да се справи с влошаващата се хуманитарна криза в Газа в рамките на 30 дни или рискува бъдещата военна помощ от САЩ да бъде ограничена.

В писмо до израелския министър на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин предупреждават, че САЩ са дълбоко разтревожени от влошаването на хуманитарната криза в ивицата Газа. Те изискват повече действия от страна на Тел Авив, за да се позволи навлизането на помощ на територията, разкри във вторник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от POLITICO.

Според копие от писмото, разпространено от CNN, двамата официални представители са призовали за „спешни и продължителни действия от страна на Вашето правителство през този месец, за да се обърне тази траектория“.

Писмото е от 13 октомври и дава на Израел 30 дни, за да демонстрира ангажимента си да отговори на опасенията на САЩ - срок, който ще изтече след президентските избори през ноември. Ако Израел не успее да се справи, той рискува да се изправи пред допълнителни пречки за достъп до чуждестранно военно финансиране от САЩ.

Не е ясно какъв напредък ще трябва да постигне Израел в рамките на този срок, за да успокои администрацията. В писмото Блинкен и Остин очертават конкретни действия за намаляване на повишения риск от гладна смърт на територията, включително разрешаване на поне 350 камиона дневно да влизат в Газа през четирите основни пропускателни пункта на територията преди настъпването на зимата. Двамата искат САЩ и Израел да създадат нов комуникационен канал за обсъждане на инциденти, свързани с цивилни граждани, който да започне да се използва до края на този месец.

Белият дом също така иска Тел Авив да въведе спирания на огъня в Газа, за да даде възможност на групите за помощ да разпределят доставки и да предоставят ваксинации през следващите четири месеца. Той трябва също така да позволи на хората в хуманитарната зона Ал-Маваси в Газа да се придвижат към вътрешността на страната преди зимата и да подобри сигурността на хуманитарните конвои и придвижването им. Хуманитарните работници са били обект на удари от страна на израелските военни, дори когато те предварително са уведомили Израелските сили за своето движение.

Това не е първият път, в който САЩ изпращат писмо до Израел, изразявайки загриженост относно отношението му към хуманитарната помощ. Кърби заяви пред репортери, че Остин и Блинкен са изпратили подобно писмо през април и „са получили конструктивен отговор от израелците“.

Новият ултиматум идва в момент, когато Израел заплаши да започне операция по обсада в северната част на Газа, за да изкорени бойците на Хамас, които отново се появиха в този район на разкъсвания от войната анклав. ООН предупреди, че от 1 октомври в северната част на Газа не е влизала храна. Тези твърдения предизвикаха призиви от страна на вицепрезидента Камала Харис към Израел да увеличи усилията си в тази посока.

Разкриването на писмото последва и израелския въздушен удар през уикенда срещу болницата Al-Aqsa Martyrs Hospital в централната част на Газа. Снимки на последиците от атаката, за която Израел твърди, че е била „прецизен удар по терористи, които са действали в команден и контролен център“ в близост до болницата, се разпространиха в интернет, показвайки цивилни, които горят живи в палатки.

Говорителят на Пентагона Сабрина Сингх коментира, че писмото е изпратено в момент, когато „хуманитарната помощ все още се бави да влезе в Газа“. Тя добавя, че САЩ „очакват да видят конкретни мерки, предприети за справяне с хуманитарната ситуация в Газа“.

Кирби пък подчерта, че писмото „не е замислено като заплаха“ и че е част от продължаващите разговори с израелското правителство относно хуманитарната ситуация в Газа.

„Това е, което можете да направите с вашия съюзник. И това не е първият път, в който го казваме на Израел, но се надяваме, че няма да ни се наложи да го съобщаваме отново“, акцентира Кърби.

Малко вероятно е обаче САЩ да изпълнят заплахите си да спрат военното финансиране за Израел. През изминалата година Тел Авив не се подчини на американските ултиматуми и не получи почти никакви наказания от своя съюзник. Тази седмица САЩ обявиха, че ще разположат в Израел своята противоракетна система THAAD, което ще осигури значително подобрение на отбранителните способности на страната.