Основните борсови индекси в САЩ затвориха с понижение във вторник, водени от резкия спад на технологичните и енергийните акции, докато инвеститорите преглеждат вълна от отчети за корпоративните печалби.

S&P 500 и Dow Jones Industrial Average паднаха с 0,8%, а Nasdaq Composite загуби 1%. Това се случва след големите ръстове в понеделник, когато технологичните акции задвижиха S&P 500 и Dow до рекордни върхове.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира намаление от 0,7% като книжата на компаниите от сектора на добива на петрол и природен газ поевтиняха с 3,24%.

Любимият на Уолстрийт производител на чипове за изкуствен интелект Nvidia падна с 4,7% във вторник, след като завърши на най-високото ниво на затваряне за всички времена в предишната сесия.

Нидерландският производител на чипове ASML Holding поведе спада на Nasdaq, намалявайки с 16%, след като публикува печалбите си ден по-рано от очакваното и даде неясни прогнози за продажбите си.

PHLX Semiconductor Index загуби 5,3%, тъй като Broadcom, Arm Holdings, KLA Corp и Advanced Micro Devices отбелязаха рязък спад.

Microsoft и Meta Platforms също загубиха позиции, докато Apple, Amazon и Alphabet нараснаха.

Акциите на енергийните компании се понижиха рязко, тъй като фючърсите на суровия петрол паднаха с близо 4%, удължавайки спада от предишния ден на фона на опасенията за глобалното търсене и несигурността относно това как напрежението в Близкия изток може да повлияе на производството. ExxonMobil, Chevron, Valero и Diamondback Energy загубиха позиции.

Сред другите забележителни промени, акциите на Bank of America и Charles Schwab се повишиха, след като големите доставчици на финансови услуги отчетоха по-добри от очакваните тримесечни печалби. Goldman Sachs леко спадна след силен отчет за печалбите, докато Citigroup загуби 5,1%, след като отчете спад в печалбата заради увеличение на кредитните загуби.

UnitedHealth се понижи с 8,1%, което доведе до спад на Dow, след като компанията намали прогнозата си за печалба за цялата година. Johnson & Johnson спечели 1,6%, след като отчете по-добри от очакваните резултати. Walgreens скочи с 16%, след като отчете силни печалби и обяви планове за затваряне на над 1000 магазина през следващите години.

Акциите на Boeing се повишиха с 2,3%, след като гигантът заяви, че е сключил кредитно споразумение за 10 милиарда долара с група заемодатели и че може да набере до 25 милиарда долара в акции или предлагане на дълг през следващите няколко години.

През следващите дни пазарните играчи ще следят отблизо икономическите данни и коментарите на служители на Федералния резерв за индикации, че икономиката остава на стабилна основа и че централната банка е готова да продължи да намалява лихвените проценти.

Доходността на 10-годишните държавни облигации, която се повиши през последните седмици, тъй като очакванията за големи намаления на лихвените проценти от Фед намаляха, беше 4,03%, което е спад от предишното затваряне на 4,07%.

Биткойн се повиши леко до около 66 400, след като спечели повече от 5% в понеделник. Фючърсите на златото се повишиха леко до около 2680 долара за унция.