Какво е общото между Бил Акман, Клаудия Сам, Кийт Гил и Дженсън Хуанг? На пръв поглед може да няма много прилики. Първият е мениджър на хедж фондове, а втората е икономист, на която е кръстено широко следено правило, свързано с проследяването на шанса за възникване на рецесия. Третият раздвижва фондовия пазар с един туит, а четвъртият ръководи компания с титанична пазарна капитализация.

Всички те обаче оказват голямо влияние върху вашите пари и това е причината имената им да фигурират в MarketWatch 50 - списък на най-влиятелните хора на пазарите през 2024 г.

В него попадат корпоративни шефове, инвеститори, експерти и пионери в областта на изкуствения интелект, които имат влияние на Уолстрийт, Вашингтон, Силициевата долина и по целия свят.

Списъкът е изготвен на фона на бичия пазар тази година, който празнува своя втори рожден ден този месец. S&P 500 се е повишил с почти 23% от началото на годината, а Dow Jones нараства с 14,3%, поставяйки десетки рекорди.

MarketWatch 50 се състои от хора, чиито решения, мнения и прозрения отразяват динамиката на финансовите пазари. Те помагат за движението на цените на ценни книжа, стоки, валути и неликвидни активи. Формират начина, по който инвеститорите мислят и действат и в крайна сметка имат огромно влияние върху портфейлите им.

Хората в списъка MarketWatch 50 управляват големи корпорации, развиват революционни изследвания и образоват потребители и инвеститори чрез своите огромни последователи в социалните мрежи.

За да състави списъка, MarketWatch пита своите читатели кой според тях е имал най-голямо влияние върху парите им през тази година. Част от редакторите подреждат и оценяват номинациите, докато други преглеждат своите ресори и интервюират други източници, за да предложат свой собствен избор от номинации.

Окончателният списък отразява битката за бъдещето на изкуствения интелект, който има потенциала да трансформира начина, по който работим и живеем, за добро или лошо.

Най-малко 8 членове на списъка имат връзки с компании за изкуствен интелект, включително Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia - компанията, която печели най-много във финансово отношение от бума на AI.

Списъкът включва и двама бивши служители на OpenAI - Мира Мурати и Даниела Амодей, илюстриращи огромната роля на тази компания в развитието на AI – и споровете около него. Любопитното е, че Сам Алтман не присъства в списъка.

Освен това списъкът отразява как технологичните гиганти се борят с бъдещето на AI. Джон Джанандреа, старши вицепрезидент на звеното за машинно обучение и AI стратегия в Apple, попада в списъка, след като компанията представи Apple Intelligence през юни.

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай също e в списъка, след като компанията започна да включва AI в своите резултати при търсене. Google в същото време се бори с обвинения в нарушение на антитръстови закони и резултатите от тези случаи могат да имат последици за технологичната индустрия в по-широк план.

Битката за това кой ще бъде следващият президент на САЩ също натежава на пазарите тази година. Независимо дали победителят е вицепрезидентът Камала Харис или бившият президент Доналд Тръмп – и двамата, без изненада, са в тазгодишния списък на MarketWatch.

Тук, разбира се, е и лидерът на Tesla и SpaceX Илон Мъск, чието публично застъпничество за Тръмп предизвиква гняв у някои и одобрение от страна на други. Известният рисков капиталист Марк Андреесен, друг член на тазгодишния списък, също заяви по-рано, че планира да подкрепи Тръмп.

Девин Нунес, главен изпълнителен директор на Trump Media, също влиза в списъка тази година като лидер на платформа, която Уолстрийт и политически експерти наблюдават.

Действията на филантропа Мелинда Френч Гейтс, които завладяват медийните заглавия, също я поставят в списъка на MarketWatch 50 тази година. През 2024 г. тя напусна фондацията, която съоснова през 2000 г. с тогавашния си съпруг Бил Гейтс. Като самостоятелен дарител Френч Гейтс планира да насочи част от даренията си към организации, защитаващи репродуктивните права на жените. Тя също така за първи път публично подкрепи кандидат за президент – в случая Харис.

Тазгодишният списък на MarketWatch отразява и фокуса на инвеститорите и потребителите върху лихвената политика с присъствието на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Главният икономист в New Century Advisors Клаудия Сам попада в списъка за първи път, след като политиците и експертите тази година наблюдаваха отблизо нейното правило, служещо като инструмент за проследяване на потенциала за рецесия.

Пълният списък MarketWatch 50 е тук.