Американската милиардерка и филантроп Мелинда Френч Гейтс стартира фонд на стойност 250 млн. долара за подобряване на здравето на жените в световен мащаб.

Бившата съпруга на Бил Гейтс, която се ангажира да използва за благотворителни цели по-голямата част от състоянието си, посочва липсата на достъп до медицинска помощ, усложнения с бременността, недохранването, депресията и тревожността като критични здравни проблеми, с които се сблъскват жените днес, и като основни мотиви за новата програма, пише Euronews.

„Здравето на жените продължава да остава на заден план“, заяви Мелинда Френч Гейтс, като допълни, че „това се отразява на здравето на нашите семейства, общности и икономики“.

Чрез новата инициатива, наречена „Действие за здравето на жените“, тя планира да инвестира в групи, които се фокусират върху психическото и физическото здраве на жените навсякъде по света, по-специално в такива, които се занимават с ежедневните здравни нужди, дълголетието, достъпа до грижи и семейно ориентирани въпроси като репродуктивното здраве и благосъстояние.

На определени организации ще бъдат отпуснати между 1 и 5 милиона долара от филантропското звено на Pivotal Ventures, което Френч Гейтс основа през 2015 г., за да подкрепя социални каузи.

През май тази година тя заяви, че Pivotal ще отпусне 1 млрд. долара за насърчаване на правата на жените по цял свят и допълни, че новият фонд цели да „изгради свят, в който жените са здрави, за да могат да упражняват цялата си сила“.

Средставата ще бъдат отпуснати до края на 2025 г.

Мелинда Френч Гейтс и преди е обявявала подкрепа за инициативи в областта на психичното здраве на младежите в САЩ, включително стратегии за подобряване на достъпа до ресурси за психично здраве на цветнокожи и ЛГБТК деца, подкрепа за училища и възпитатели, насърчаване на по-здравословни преживявания онлайн и инвестиране в стартъпи, занимаващи се с психичното здраве на младежите.

Милиардерката филантроп ръководи фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, която основава заедно с бившия си съпруг Бил Гейтс през 2000 г., в продължение на повече от две десетилетия, превръщайки я във филантропски център за глобално здраве и развитие.

По-рано тази година Мелинда Френч Гейтс се оттегли от фондацията, за да се съсредоточи изцяло върху проблемите на равенството между половете, допълва Euronews.