През последните десетилетия Бил Гейтс многократно предупреждава за зловещи проблеми, които предстоят за човечеството – от климатични бедствия до опустошителни кибератаки.

С днешна дата, две потенциални катастрофи предизвикват най-голяма загриженост у милиардера филантроп.

„Много вълнения“ в днешния свят могат да предизвикат „мащабна война“, обяснява той пред CNBC. „И дори, ако избегнем такава война... тогава, да, ще има друга пандемия, най-вероятно в следващите 25 години“, допълва той.

Обикновено учените разглеждат пандемиите като вероятни, дори неизбежни явления във времето. Изследванията показват, че те наистина стават все по-чести поради фактори като изменението на климата и нарастването на населението.

За Бил Гейтс и други защитници на глобалното здравеопазване въпросът не е дали скоро ще се появи друга пандемия, а дали държавите ще бъдат по-подготвени за нея, отколкото бяха при избухването на Covid-19.

„Страната, от която светът очакваше да бъде лидер и модел, не оправда това“, казва Гейтс, имайки предвид САЩ.

През 2022 г. технологичният магнат написа книга, озаглавена „Как да предотвратим следващата пандемия“, в която разкритикува различни правителства, включително това на САЩ, че не са били адекватно подготвени през 2020 г.

В книгата той излага препоръки за държавите по света, включително по-строги политики за поставяне под карантина, инвестиране в мониторинг на заболяванията и стимулиране на научните изследвания и разработването на ваксини.

Въпреки че е постигнат известен напредък с увеличените разходи за готовност за пандемии в САЩ и други страни, Бил Гейтс смята, че глобалната реакция още не е на достатъчно ниво. „Въпреки че някои от поуките от пандемията с коронавируса са научени, за съжаление те са много по-малко, отколкото очаквах“, признава той.

Политическите разногласия, които според мнозина са възпрепятствали реакцията на света срещу Covid-19, все още стоят на пътя на адекватната подготовка за следващата епидемия, добавя Гейтс:

„Все още не сме събрали мислите си за това какво сме направили добре и какво не. Може би през следващите пет години това ще се подобри.“

Предотвратяването на широко разпространените заболявания е във фокуса на епизод от предстоящия документален сериал на Netflix What’s Next? The Future with Bill Gates, чиято премиера е на 18 септември.

В предварителната премирера на поредицата на Netflix, предоставена на CNBC, Бил Гейтс разговаря с д-р Антъни Фаучи, бивш директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ.

Фаучи е категоричен, че най-богатите нации като САЩ имат „моралната отговорност“ да споделят ресурси, за да бъдат водещи в предотвратяването на разпространението на болести по света.

Това лято медикът публикува мемоарната си книга On Call: A Doctor's Journey in Public Service, в която изразява загриженост как светът е изправен пред „криза на истината“ заради ширещата се дезинформация, която разклати вярата в инициативите за обществено здраве.

В интервю за People от юли ученият е по-оптимистичен, като вярва, че общественото доверие в научните факти в крайна сметка ще бъде възстановено. „Още се чувствам предпазлив оптимист, че във всеки човек има по-добри ангели, които ще излязат наяве“, допълва Фаучи.