68-годишният милиардер и основател на Microsoft Бил Гейтс казва, че се надява да последва стъпките на дългогодишния си приятел Уорън Бъфет, който на 94 години продължава да е председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway и няма скорошни планове да се пенсионира.

„Моят приятел Уорън Бъфет все още ходи в офиса шест дни в седмицата. Надявам се здравето да ми позволява да бъда като него“, казва Гейтс пред CNBC Make It.

Съоснователят на Microsoft добавя, че все още има много неща, които иска да направи. Той остава „технологичен съветник“ на Microsoft и прекарва голяма част от времето си, използвайки нетната си стойност – в момента 128 милиарда долара, според оценките на Forbes – за финансиране на потенциални решения на глобалните проблеми, които смята за най-належащи, особено болести, бедност, климатични промени и достъп до здравеопазване и образование.

Тези проблеми са във фокуса на последния проект на Гейтс: предстоящ документалн сериали на Netflix от пет части, озаглавен What’s Next? The Future With Bill Gates, чиято премиера е насрочена за 18 септември.

„Фондацията ни ще отпразнува своята 25-та годишнина следващата година. Не сме се отървали от полиомиелита, не сме се отървали от маларията. Много, много съм отдаден на тези неща“, казва пред CNBC Гейтс. „Искаме да намалим наполовина детската смъртност, от 5 милиона на 2,5 милиона“, добавя той.

По думите му това е причината, поради която не иска да облекчава работното си натоварване.

„Това означава да работя още най-малко 10 години, ако здравето ми позволява“, казва той и добавя: „Надявам се, че ще са по-скоро 20 или 30 години.“

Сегашното ниво на работа на Гейтс все пак е далеч от интензивността на ранната му кариера, когато той е изключително фокусиран върху това да превърне Microsoft в технологичен гигант.

„Не работя толкова усилено сега, както през 20-те си години, когато не вярвах в уикендите и ваканциите“, казва той. През 2016г. той споделя пред BBC, че очаква служителите му да проявяват подобно отношение и искал да се следи кога те идват и си тръгват от работа.

Бъфет е човекът, убедил Гейтс, че трябва да бъде по-мек със служителите си и със себе си. Милиардерът инвеститор го уверява, че не е нужно да „запълва всяка минута в графика си“, за да бъде сериозен бизнесмен, и че е по-важно да контролираш собственото си време – това казва самият Гейтс по време на в съвместно интервю с Бъфет през 2017 г.

„По принцип мога да купя всичко, което искам, но не мога да спечеля време“, добавя Бъфет по време на същото интервю.

Гейтс даде знак, че е променил нагласата си, казвайки на студенти в университета в Северна Аризона миналата година, че му се иска някой да му е казал по-рано „да си вземе почивка, когато има нужда“.

Днес той наистина се наслаждава на свободното си време, играейки тенис за забавление и четейки около три часа на ден в свободното си време и споделя:

„Много е трудно да останеш в крак с новостите – дори само свързаните с изкуствения интелект тенденции отнемат много време. Но все пак е невероятно удовлетворяващо.“

Мненията на Бил Гейтс за AI може да прочетете в статиите по-долу:

В последното си интервю пред CNBC Make It Бил Гейтс казва по повод изкуствения интелект, че дезинформацията става все по-често срещана, тъй като технологичният напредък в лицето на AI чатботовете улеснява генерирането и бързото разпространение на лъжи.

Дезинформацията, генерирана от AI, беше определена като най-големия глобален риск за следващите две години в проучване на Световния икономически форум през януари. 55% от американците казват, че правителството на САЩ и технологичните компании трябва да действат, за да ограничат невярната информация онлайн, в проучване от 2023 г. на Pew Research Center.

Гейтс, обект на множество теории на конспирацията, вероятно е по-запознат с дезинформацията, отколкото би искал да бъде, коментират авторите на CNBC. Но един разговор с дъщеря му Фийби още повече му отворя очите за сериозността на проблема, споделя той пред тях.

„Чувайки дъщеря ми да говори за това как е била тормозена онлайн и как нейните приятели също преживяват това, се фокусирах върху проблема по начин, по който не бях мислил преди“, казва Гейтс.

Миналата година Фийби Гейтс говори за това, което по думите ѝ е „погрешни схващания и теории на конспирацията“ за семейството и собствените си взаимоотношения в интервю за The Information, включително расистки онлайн коментар за едно от бившите ѝ гаджета, което е чернокожо.

В предварителни кадри на сериала, който предстои да бъде излъчен в Netflix, предоставени на CNBC Make It, Гейтс казва на дъщеря си, че се чувства зле, защото няма удобно решение за забавяне на разпространението на дезинформация. Допълва, че други проблеми, като изкореняването на болести или насърчаването на по-чиста енергия, също не са лесни за преодоляване все още, но пътят за намиране на решения за тях е по-ясен.