Малко неща могат да успокоят екзистенциалните тревоги на свръхбогатите така, както бункер, проектиран да издържи на всичко, освен ако на Земята не стане ядрен Армагедон.

И все пак, брониран сейф в мазето съвсем не е достатъчен за спокойствие. В днешните първокласни имоти бункерите са сериозна високотехнологична придобивка, а в някои случаи цели домове се превръщат в крепости на 21-ви век, пише CNN.

"Виждаме, че много повече се обръща внимание на развлеченията", обяснява Ал Корби, който е в челните редици на сигурния лукс от 50 години насам като президент и основател на SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments), базирана във Вирджиния.

Ако ще трябва да оцелявате под земята, искаме да се забавлявате.

Корби, по чийто проект е изградено 27-етажното частно жилище в Мумбай на милиардера Мукеш Амбани (чийто син Анант неотдавна влезе в заглавията на вестниците с пищното си сватбено тържество), в момента работи по имот върху 200-акров горист парцел на неразкрито място в САЩ (по обясними причини той пази в тайна много аспекти от работата си).

Самата къща е оборудвана с взривозащитни врати, бронирани прозорци и биометрични системи за влизане.

Освен това има и 30-метров ров с люлеещ се мост, водни оръдия, способни да унищожат хеликоптери, дронове или нашественици, както и филм от запалителна течност, който може да се разгърне автоматично по повърхността на изкуственото езеро и да се запали, за да създаде защитен огнен пръстен.

"Погледнете Средновековието – ровът е бил едно от най-големите възпиращи средства", казва Корби и допълва: "Но тогава не са имали джетове."

Клиентът му, бизнес магнат и запален почитател на водните спортове, вижда двойно приложение на своя ров и планира да го използва като състезателна писта за своите приятели.

Свръхбогатите хора винаги са били мишени, независимо дали става дума за натрапници, похитители или убийци.

Сега страховете им обаче се увеличават и включват антикапиталистически активисти тип "изяжте богатите", екстремни метеорологични явления от изменението на климата, непредвидени апокалиптични събития - и вечната заплаха от пандемия, която преди 4 години стана съвсем реална.

Като Ritz-Carlton, но под земята

Корби, който е построил и подземни тунели за бягство, които служат като картинг писти, казва, че клиентите му нямат желание за утилитарен дизайн в безопасни пространства.

Според него дори преди 50 години традиционните бункери са изглеждали като хотели от висок клас - "нещо като Ritz-Carlton, но под земята". Сега най-богатите му клиенти биха се подиграли на подобна скромност.

Търсенето може би отчасти се дължи на духа на единство. Интересът расте, откакто миналата година се появиха съобщения за огромния комплекс, който основателят на Facebook Марк Зъкърбърг строи на Хаваите.

Според публичните документи той включва подземно убежище с площ от 5000 кв. м, жилищно пространство, инсталация и механично помещение за поддържане на бункера в работно състояние, както и люк за евакуация.

Според информацията Бил Гейтс също има бункери под всичките си многобройни домове.

Греъм Харис, съдружник-основател в SHH Architecture and Interior Design в Лондон, едно от водещите дизайнерски студия за недвижими имоти, също реагира на новите изисквания. Вътрешните стени се изработват от бетон, а сигурните врати се проектират така, че да се съчетават с декора на дома.

По-добре е да можеш да отскочиш до съседната врата през нощта, отколкото да се опитваш да слизаш до далечното мазе.

Харис позволява на клиентите си да се сгушат в пашкул само с едно натискане на нощния ключ.

"Направихме и къща в Хайгейт (елитен район в Лондон), където домашното кино всъщност беше стая за сигурност със собствен отделен филтриран въздух, сигурни врати, кухненски бокс и напълно заредена зона, която можеше да изхрани семейство за повече от седмица."

Друг клиент превръща своята художествена галерия с площ 3000 кв. м в безопасно помещение, което също има отделно електрозахранване.

За да се подпомогне поддържането на комфорта в такива пространства, на тавана се инсталират интелигентни "покривни прозорци", които имитират времето навън, къпейки подземните интериори в постоянно променяща се "естествена" светлина.

Акули, стрелбища и симулатори

Тайните врати и коридори са желана новост, с която да се похвалите пред гостите след вечеря, но и жизненоважна функция за безопасност.

Creative Home Engineering в Аризона – компания, която е специализирана в създаването и инсталирането им за клиенти от цял свят, наскоро построи гигантска въртяща се камина, която крие подземен вход на стрелбище.

В друг имот стара британска телефонна кабина е конструирана така, че при въвеждане на правилния код на клавиатурата стъклените прозорци стават непрозрачни, а задната стена се отваря, за да разкрие пързалка, водеща към охраняем комплекс в мазето, който включва летателен симулатор и аквариум с акули.

Корби казва, че милиардерите винаги са били разумни по отношение на опасностите, но сега забелязва много повече запитвания от клиентии, които са се задоволявали със стандартни мерки за сигурност.

За този пазар съществуващите помещения могат да бъдат обезопасени за няколко хиляди долара. За всички системи, освен най-сигурните, клиентите просто купуват време:

"Ако някой проникне през нощта, той пак ще влезе, но няма да може да влезе в спалнята, където семейството е в безопасност достатъчно дълго, за да може полицията да си допие кафето и изяде поничките."

В по-богатия край на спектъра милиардерите са все по-параноични по отношение на заплахите за здравето им, независимо дали са от биотерористични атаки, пандемии или старомодни сърдечни недостатъци и злополуки.

Covid-19 дава голям тласък на тази част от бизнеса на SAFE, която сега ръководи съпругата на Корби – Наоми, регистрирана медицинска сестра.

Някои от стаите, чието създаване проектира, са оборудвани като операционни зали в най-добрите болници, с камери за дезинфекция, гардероби с лични предпазни средства и аптеки, снабдени с лекарства за спешна помощ, както и с витамини, за да могат хората да издържат дълго време в изолация.

"Забравете ядрените бомби, нещото, за което трябва да се подготвяме, е истинският живот", казва Корби и допълва: "Дните, в които хвърляш една аптечка в сглобяем бункер и смяташ, че си в безопасност, отдавна отминаха."