Уорън Бъфет навърши 94 години в петък, а неговият единствен по рода си конгломерат никога не е струвал повече, отколкото днес.

Berkshire Hathaway стана първата нетехнологична компания, достигнала пазарна капитализация от $1 трилион тази седмица. Акциите на Berkshire клас А също надхвърлиха $700 000 за брой за първи път.

Инвеститорът Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management, както и приятел на Бъфет, посочва три неща, които са позволили на „Оракула от Омаха“ да изведе Berkshire до нови висоти, дори в неговата напреднала възраст.

„Става дума за добре обмислена стратегия, преследвана в продължение на седем десетилетия с дисциплина, последователност и необичайна проницателност“, казва Маркс, цитиран от CNBC. „Дисциплината и последователността са от съществено значение, но не са достатъчни. Без необичайното прозрение той очевидно нямаше да бъде най-великият инвеститор в историята”, допълва Маркс и отбелязва още, че Бъфет никога не е взимал отпуск.

Подобно на Бъфет, 78-годишният Хауърд Маркс е безразличен към макропрогнозите и времето на пазара; той търси стойност безмилостно, като същевременно се придържа към собствения си кръг на компетентност.

Маркс казва още, че Бъфет в крайна сметка го е мотивирал да напише книгата си The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor.

„Той беше много щедър с коментарите си. Не мисля, че тази книга би била написана без неговото вдъхновение“, споделя Маркс. „Планирах да я напиша, когато се пенсионирам. Но с неговото насърчение книгата беше публикувана преди 13 години. „Все още не съм се пенсионирал и се надявам никога да не го направя, следвайки неговия пример“, добавя инвеститорът.

В разгара на фондовия пазар от 60-те години на миналия век Уорън Бъфет използва инвестиционно партньорство, което ръководи, за да купи тогавашната фалираща текстилна компания в Нова Англия, наречена Berkshire Hathaway. Днес неговата компания е тотално различна, включвайки широк спектър бизнеси, портфейл от акции на стойност над 300 милиарда долара и чудовищна крепост от 277 милиарда долара.

Поколения инвеститори, които изучават и имитират инвестиционния стил на Бъфет, са били възхитени от неговите хитри ходове от десетилетия. Сред тях са залогът му на Coca-Cola от края на 80-те, инжектирането на спасителна инвестиция в Goldman Sachs по време на финансовата криза, както и насочването към Apple, което говори за погледа му към новата епоха.

По-рано този месец Бъфет разкри, че е изхвърлил половината от холдинга на Apple, като удари малко камбаната на изключително доходоносна сделка. (Въпреки че Apple е широко разглеждана като растяща акция, Бъфет отдавна твърди, че всяка инвестиция е стойностна инвестиция – „Вие влагате малко пари сега, за да получите повече по-късно.“)

Акциите на Berkshire са генерирали 19,8% годишна печалба от 1965 г. до 2023 г., отбелязвайки почти двойно по-голяма възвръщаемост от S&P 500 (за същия период тя е 10,2%). Кумулативно акциите са се повишили с 4 384 748%, откакто Бъфет поема управлението, в сравнение с 31 223% възвръщаемост на S&P 500.

„Той е най-търпеливият инвеститор в историята, което е голяма причина за успеха му“, казва Стив Чек, основател на Check Capital Management. „Той може да седи, да седи и да седи. Дори на неговата възраст, когато не му остава толкова много време за сядане, той пак ще седи, докато не се почувства удобно.”

Бъфет остава председател и главен изпълнителен директор на Berkshire, въпреки че Грег Ейбъл, заместник-председател на незастрахователните операции на Berkshire и определен за негов наследник, пое много отговорности в конгломерата.

По-рано тази година Бъфет каза, че 62-годишният Ейбъл ще взема всички инвестиционни решения, когато той си отиде.