Империята Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара.

С това тя се превърна в първата нетехнологична компания в САЩ, достигнала заветния връх.

Акциите на базирания в Омаха, Небраска, конгломерат са поскъпнали с над 28% през 2024 г., което е далеч над 18% ръст на S&P 500. Прагът от 1 трилион долара беше преминат само два дни преди „Оракулът от Омаха“ да навърши 94 години на 30 август, пише CNBC.

В сряда акциите се повишиха с повече от 1% и достигнаха най-високата си стойност от 699,699 долара, което позволи да се премине границата от 1 трилион долара, по данни на FactSet.

Този крайъгълен камък „е свидетелство за финансовата сила и стойността на франчайза на компанията“, заяви Кейти Сейфърт, анализатор на Berkshire в CFRA Research. „Това е значимо в момент, когато Berkshire представлява един от малкото конгломерати.“, допълни тя.

За разлика от шестте други компании в клуба на трилионерите (Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta), Berkshire е известна с фокуса върху икономиката като собственик на BNSF Railway, Geico Insurance и Dairy Queen.

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор, поема контрола над Berkshire, изпитващ затруднения текстилен бизнес, през 60-те години на миналия век и превръща компанията в империя и парична крепост, която обхваща застраховането, железниците, търговията на дребно, производството и енергетиката.

„Това е признание за г-н Бъфет и неговия мениджърски екип, тъй като бизнесът на „старата икономика“, е това, което изгради Berkshire. И все пак,тези бизнеси се търгуват на сравнително много по-ниски оценки в сравнение с технологичните компании, които не са основна част от бизнес микса на Berkshire“, коментира Андрю Клайгерман, анализатор на Berkshire в TD Cowen.

„Нещо повече, Berkshire постигна това чрез конгломератна структура - модел, който мнозина смятат за „архаичен“, тъй като през десетилетията корпорациите все повече преминават към специализация.“

Грег Ейбъл, зам.-председател на незастрахователните операции на Berkshire, е обявен за наследник на Бъфет.

На тазгодишното годишно събрание той заяви пред акционерите, че 62-годишният му наследник ще има последна дума за инвестиционните решения на Berkshire, когато той вече не е начело на компанията.

Мащабни продажби

В последно време Бъфет разпродаде огромно количество акции, включително половината от дела си в Apple, и същевременно увеличи паричните средства на Berkshire до рекордните 277 млрд. долара в края на юни.

Макар че Оракулът от Омаха е известен с това, че никога не е определял нагласите на пазара и съветва другите да не се опитват да го правят, тези неотдавнашни действия послужиха като сигнал за събуждане на някои от неговите последователи на Уолстрийт, които смятат, че е видял съмнителни знаци в икономиката и пазарната оценка.

Berkshire инвестира по-голямата част от паричните си средства в краткосрочни бонове, а притежанието на такива ценни книжа, на стойност 234,6 млрд. долара в края на второто тримесечие, надхвърля сумата, която притежава Федералният резерв на САЩ.

Така че е трудно да се прецени защо инвеститорите награждават Berkshire с короната от 1 трилион долара днес - дали това е залог за американската икономика и разрастващата се група от предприятия на Бъфет, които са готови да се възползват от нея, ако продължи да се развива, или виждат Berkshire като парична крепост, която ще генерира стабилен доход в условията на несигурна макросреда.

Конгломератът започна да разпродава и акции на Bank of America в средата на юли, на обща стойност над 5 млрд. долара. Бъфет закупи привилегировани акции и варанти през 2011 г. след финансовата криза, като по този начин укрепи доверието в изпадналия в затруднение кредитор, борещ се със загуби заради високорискови ипотечни кредити, припомня CNBC.

Силни приходи

След последните силни резултати на Berkshire за второто тримесечие анализаторът на UBS Брайън Мередит повиши прогнозите си за приходите за 2024 и 2025 г. поради два фактора: по-високи приходи от инвестиции и по-високи резултати от застрахователната група, включително Geico.

Акциите на застрахователните компании са в подем тази година, тъй като групата продължава да повишава цените след пандемията.

Мередит смята, че пазарната стойност на Berkshire ще се повиши далеч над 1 трилион долара, като повиши 12-месечната си целева цена до 759 000 долара за акциите А, което е с почти 9% повече от нивото в сряда. „Продължаваме да смятаме, че акциите са привлекателна игра в несигурна макросреда“, написа той в бележка по-рано този месец.

Висока цена

Оригиналните акции клас А на Berkshire са с една от най-високите цени на Уолстрийт.

Днес всяка една от тях се продава за 68% повече от средната цена на жилище в САЩ. Това е така, защото Бъфет никога не е разделял акциите, твърдейки, че високата цена привлича и задържа повече дългосрочни, ориентирани към качеството инвеститори.

Все пак през 1996 г. Berkshire емитира акции клас Б на цена, равна на една тридесета от акция клас А, за да задоволи нуждите на по-малките инвеститори, които искат да получат малка част от резултатите на Бъфет, допълва CNBC.