Бил Гейтс е един от най-могъщите лидери в историята.

Той полага основите на Microsoft – компанията, оказала огромно и трайно влияние върху софтуерната индустрия и технологиите, без която светът днес нямаше да е същият.

Пазарната ѝ капитализация понастощем възлиза на 3,1 трилиона долара.

Докато изгражда технологичния гигант, Гейтс се прочува с това, че „не вярва във ваканциите“ и работи през цялото време – дори и уикендите.

Същата интензивност той проявява и във филантропската си фондация, която създава с вече бившата си съпруга Мелинда през 2000 г. и която към декември 2023 г. разполага със 75,2 млрд. долара.

Работата във Фондацията на Гейтс е стресираща, а служителите се страхуват от него. Това твърди в книгата си Billionaire, Nerd, Savior, King Анупрета Дас, финансов редактор в The New York Times с ресор Уолстрийт, включително банки, инвестиции, пазари, застраховане, лични финанси. Преди това тя прекарва почти десетилетие в The Wall Street Journal, където отразява бизнеса и технологиите, и създава новаторска поредица за частните инвестиционни компании на свърхбогатите хора като Бил Гейтс.

„Това, което за мнозина е характерно да изпитват към Бил Гейтс, е страхът, който той внушава“, пише Дас. Според нея, комбинация от фактори „ужасява тези, които работят за него“, заради факта, че фондацията му функционира без акционери или заинтересовани страни, преминавайки през заплашителния му „блясък и слава“ и стигайки до „арогантното поведение“, което демонстрира в Microsoft.

Gates Ventures, личният офис на Гейтс, отрича картината, която Дас рисува за Фондацията.

„Разчитайки почти изключително на слухове от втора и трета ръка и анонимни източници, книгата включва силно сензационни твърдения и откровени лъжи, които пренебрегват действителните документирани факти, предоставени от офиса на г-н Гейтс на автора по многобройни поводи“, казва пред Fortune говорител на Gates Ventures.

Според описаното в книгата обаче, срещите с ръководители и служители на Фондация „Гейтс“, на които се разглеждат планове, бюджети и стратегии, се оприличават на кралски съд – спектакли, които един от бившите участници нарича „почти комични“.

„Срещите обикновено се провеждат в голяма стая. Спазва се строг етикет. Бивш ръководител, участвал в много от тях, твърди, че е имало усещане за кралски двор, сякаш Гейтс е Луи XIV, а служителите са придворни, които се кланят пред него във Версай, надявайки се да спечелят благоволението на владетеля си“, продължава авторката.

Служителите на фондация „Гейтс“ „трескаво“ подготвят презентации за тези срещи, „очаквайки инквизиция от страна на Гейтс“. Тъй като той е ориентиран към детайлите, тези разпити са били неизбежни. Забелязва дори най-малкото или най-незначително отклонение от един цялостен сюжет в докладите.

„Той е най-страшният човек на света, на когото можеш да предоставиш информация“, твърди бивш служител на фондацията пред Дас. „Сканира един доклад и го връща, като казва нещо от рода на „това, което пише в бележката под линия на страница 9, не съответства на бележката под линия на страница 28“.

Но не само големите дни на презентации предизвикват треска във Фондация „Гейтс“.

„Тихото бръмчене на страха има постоянно присъствие“, пише Дас. Страхът може да бъде насаден само от един имейл от Гейтс, в който се пита за заявление за безвъзмездна помощ или се поставя задача.

„Служителите могат да получат до 100 имейла, след като изключат Гейтс от веригата, в опит да разберат какво е имал предвид и как трябва да действат“, пише Дас.

Въпреки това много служители на фондация „Гейтс“ са пословично привързани към технологичния лидер заради влиянието му в света на технологиите и филантропията.

Служителите на Фондацията се делят на три категории, пише Дас: „съмишленици, които се кланят на Гейтс; млади аспиранти, които са възхитени от него; и скептици, които го намират за властен и в крайна сметка напускат.“

Фондация „Гейтс“ в отговор на молба за коментар относно работната култура в организацията предостави следната позиция на Fortune:

„Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ има несравнимо 25-годишно наследство в работата си с партньори за спасяването и подобряването на живота на милиони хора по света. Със силна ангажираност на ръководството на нашите изпълнителни лидери и попечителски съвет, сме решени да се справим с най-страшните предизвикателства в областта на глобалното здраве и развитие.“

Културата на работа във Фондацията моби не е толкова изненадваща за хората, които познават навиците на Гейтс по време на управлението му в Microsoft.

„Не вярвах в отпуските. Не вярвах дори в почивните дни“, казва той през 2023 г. в реч при завършването на студенти в университета в Северна Аризона. „Принуждавах всички около мен да работят много дълго.“ Той признава, че всеки ден е наблюдавал паркинга на Microsoft, за да „следи кой си тръгва по-рано и кой остава до късно“.

Въпреки че книгата на Дас открехва завесата за работната култура във Фондацията, Гейтс вярва, че поведението му не е толкова интензивно, колкото по време на работата му в Microsoft.

„С напредването на възрастта – и особено след като станах баща, осъзнах, че както по отношение на това да вършиш най-добрата си работа, така и да имаш страхотен живот, тази интензивност не винаги е подходяща“, допълва той в речта си в университета през 2023 г. и съветва студентите:

„Не чакайте толкова дълго, колкото мен, за да научите този урок.“