Глупаво е да се опитвате да увеличите максимално производителността, като спите само няколко часа.

Това казва милиардерката филантроп Мелинда Френч Гейтс пред Vanity Fair, допълвайки, че тя самата се стреми да спи по седем до осем часа всяка нощ.

Споделяйки отрицателно мнение за бизнес ръководителите, които се хвалят, че спят само по няколко часа, тя казва: „Честно казано, някои от нас не искаха да бъдат около тях!“

Най-известните предприемачи и изпълнителни директори, които са обсъждали навика си да спят малко, включват бившия главен изпълнителен директор на PepsiCo Индра Нуйи, която каза през 2018 г., че обикновено работи до полунощ и се събужда в 4 сутринта. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и бившият главен изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер също са казвали, че трябва да се спи само четири часа или по-малко през нощта.

Илон Мъск, в момента най-богатият човек в света, по-рано се хвалеше, че е нощува в офиса, спейки под бюрото си, докато неговата компания за електрически превозни средства Tesla се опитва да постигне производствените си цели. Оттогава той пее друга песен, като каза пред CNBC миналата година, че сега се стреми да спи поне шест часа на нощ.

Основателят на Amazon Джеф Безос и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс – бившият съпруг на Френч Гейтс – споделят подобни истории.

Сега за Безос осемчасовият сън е „приоритет“, каза той пред Thrive Global през 2016 г.: „За мен това е необходимото количество, за да се чувствам енергизиран и вдъхновен.“

В младостта си Гейтс е бил повлиян от други предприемачи, хвалещи се, че не се нуждаят от достатъчно сън, което го кара да вярва, че „сънят е проява на мързел и е ненужен“, както сподели той в своя подкаст „Unconfuse Me with Bill Gates“ миналата година. Сега милиардерът се стреми към минимум седем часа сън всяка нощ.

Хората на възраст от 18 до 60 години се нуждаят от поне седем часа сън на нощ, според американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Лишаването от сън може да доведе до здравословни проблеми, включително сърдечни и бъбречни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, инсулт, затлъстяване и депресия, казва Националният институт по здравеопазване на САЩ.

Работата е най-честата дейност, която пречи на хората да спят достатъчно, сочи изследване на Американската академия по медицина на съня.

Близо една трета от заетите американци спят по-малко от шест часа на нощ, установява проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията от 2020 г.

„Мога да ви кажа с пълно право, че когато съм изтощена, аз съм най-лошата версия на себе си“, казва медийният магнат Ариана Хъфингтън, която има книга по темата за липсата на сън. „Аз съм по-реактивна. По-малко съпричастна. По-малко креативна“, признава тя.

Разликата между лишения от сън мозък и здравия е огромна, показват изследванията. Пълноценният сън е от съществено значение за постигане на върхово физическо и психическо здраве, докато лишаването от сън може дори да имитира ефекта от пиянството.